Ambasada Kine o državljaninu te zemlje zaraženom koronavirusom – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Ambasada Kine o državljaninu te zemlje zaraženom koronavirusom

Ambasada Kine o državljaninu te zemlje zaraženom koronavirusom

U saopštenju Ambasade Kine navodi se da je nakon provere s poslodavcem zaraženog kineskog državljanina, potvrđeno da se on vratio u Beograd iz Kine 7. januara, da je nakon toga dva puta putovao poslovno u BiH, a da je ostalo vreme bio u Beogradu.

„U celom navedenom periodu je bio u dobrom zdravstvenom stanju. Pojavio se simptom povišene temperature od 1. marta, otkada je ostao kod kuće pod nadzorom i nije išao na posao“, navodi se u saopštenju, uz opasku da je prema saznanjima Svetske zdravstvene organizacije za većinu slučajeva najduža inkubacija 14 dana.

Iz Ambasade apeluju da se pacijentu ne nanosi dvostruka nepravda „lažnim vestima“, a s obzirom da se, kako navode, on nalazi u teškom stanju i da mu je virus naneo velike probleme. 

„Ambasada ljubazno moli cenjene medijske kuće u Srbiji da odgovorno koriste proverene informacije“, navodi se u saopštenju uz zahvlanost Srbiji na podršci i pomoći u borbi Kine protiv koronavirusa i uz poruku da je „epidemija naš zajednički neprijatelj i izazov“, te da se može prevazići samo zajedničkim naporima.

Pojedini mediji preneli su prethodnih dana da se kineski državljanin, koji je inače drugi registrovani slučaj koronavirusa u Srbiji, javljao na adrese više zdravstvenih ustanova od 3. marta, ali da tamo nisu pravovremeno reagovali pošto u prethodnom periodu nije boravio u zaraženim područjima.

Izvor: rts.rs