Američki DFC u Srbiji – „kombinacija političkih i ekonomskih interesa“ – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Američki DFC u Srbiji – „kombinacija političkih i ekonomskih interesa“

Američki DFC u Srbiji – „kombinacija političkih i ekonomskih interesa“

Delegacija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC, predstavnici sekretarijata za energetiku i trgovinu SAD i specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel u poseti su Grčkoj, Srbiji, Kosovu i Izraelu, a u utorak će se u Beogradu sastati sa srpskim zvaničnicima i poslovnom zajednicom.

Kako se navodi u saopštenju DFC-a, teme razgovora će biti realizacija projekata koji će omogućiti ekonomski rast u regionu, a biće započet i proces otvaranja kancelarije DFC-a u Beogradu.

Dolasku američke ekonomsko-političke delegacije prethodilo je potpisivanje dokumenata o ekonomskoj saradnji u Vašingtonu, a potom i pisama o namerama koje su DFC i američka EKSIM banka potpisale sa Srbijom i Kosovom o izgradnji autoputa Niš – Priština.

Poznato je da DFC daje kredite privatnom sektoru, a ekonomista i bivši poslanik Aleksandar Stevanović smatra da je reč o infrastrukturnim projektima koji se uklapaju u širu političku agendu.

„Kao i sve državne razvojne agencije, to je kombinacija ekonomskog interesa i političkih momenata. Time dobijamo veću konkurenciju na tržištu takvih tipova finansijera, a dobijamo i mogućnosti kako za državne projekte i razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Što je veliki pogodak, jer što je veća konkurencija to bolje„, kaže Stevanović i dodaje da će DFC-u konkurencija na ovim prostorima biti finansijeri poput Svetske banke, EBRD i sličnih institucija.

Ističe i da će veća konkurencija doneti konkretnu korist građanima Srbije.

„Naše firme će imati bolje izvore finansiranja, samim tim nova radna mesta, možda i bolja radna mesta, pošto je trenutno nezaposlenost niska, onda bolja radna mesta. Bolja infrastruktura, veći izbor kada je reč o povezanosti sa lukama u regionu, mi imamo šest ili sedam luka, a što ih je više to bolje, da možemo da izvozimo i uvozimo robu.“

Potpisivanje sporazuma u Vašingtonu i dolazak američke delegacije pokazuju da je Amerika želi da ojača svoj i smanji uticaj drugih igrača na Balkanu, ocenjuje Dragan Đukanović sa Fakulteta političkih nauka.

Ukoliko bude implementiran ovaj sporazum iz Vašingtona, to će značiti na neki način okretanje Srbije ka zapadu. Videli smo da se deo sporazuma o 5G odnosi na buduće odnose sa Kinom, ili za energetsko snabdevanje Srbije i stvaranje različitih izvora energije je okrenuto prema Rusiji“.

„Naravno da je motivacija da se stvari na Balkanu srede, odnosno da se neki toksični uticaji koji su ovde kod nas prisutni godinama svedu na meru u kojoj postoje u nekim drugim zemljama Evrope i Balkana, a mislim da je u Srbiji sazrelo shvatanje da mi uglavnom, kada je reč o nekim drugim zemljama, služimo da bismo nekima gurali prst u oko, a od toga nemamo koristi kao što bismo imali saradnjom sa SAD i EU“, kaže Aleksandar Stevanović.

Aktuelni odnos Amerike prema Balkanu se, veruje Dragan Đukanović, neće promeniti – ko god da sedi u Beloj kući.

„Mislim da će SAD ma koja admnistracija bila, ma koji kandidat pobedio, institirati na sprovođenju onoga što je potpisano, možda sa izuzetkom premeštanja ambasade Srbije u Jerusalim, ali suština ovih stvari koje su obuhvaćene sporazumom iz Vašingtona od 4. septembra će biti implementirana“.

Deklarativna namera Vašingtona je da kroz ekonomsku normalizaciju dođe i do političke normalizacije odnosa Srbije i Kosova, o čemu se razgovara u Briselu.

Izvor: Glas Amerike