Apel vladike Teodosija Srbima na KiM da ne prodaju imanja – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Apel vladike Teodosija Srbima na KiM da ne prodaju imanja

Apel vladike Teodosija Srbima na KiM da ne prodaju imanja

U apelu vladika raško-prizrenski Teodosije kaže da narod treba da očuva ono što mu pripada i što su mu preci ostavili u nasleđe.

„Sledujući svetolazarevskom zavetu i ovom prilikom, kao Episkop raško-prizrenski, očinski pozivam naš verni narod da ostane na svojim vekovnim ognjištima i da ne otuđuje imovinu koju su naši preci u najteža vremena turske vlasti, kroz brojne ratove i stradanja, sa mukom čuvali i sačuvali“, navodi se u apelu.

Nije u pitanju samo obična zemlja, koja se prodaje ili kupuje, dodao je vladika i ukazao da je to zemlja zasejana kostima naših predaka, osveštana molitvama, nakapana suzama trudbenika i zalivena krvlju mučenika.

„Nažalost, svaki put kada čujemo da naši ljudi prodaju zemlju i trajno odlaze sa svojih ognjišta, osećamo bol i gubitak. Ovde smo svi povezani u Hristu kao jedno telo i jedna duša, bez obzira u kom delu naše zavetne zemlje živeli. Znamo da život nije lak i da se mnogi od nas suočavaju sa teškim materijalnim uslovima, ali znamo i to da su naši preci u mnogo težim uslovima ostajali verni svojoj veri i rodnoj grudi i time dali ogroman doprinos da bi i nas danas ovde bilo“, ističe vladika.

Svaki put kada neko ima nameru da proda svoju imovinu, dodaje vladika Teodosije, treba prvenstveno da pomisli na svoje rođake i komšije, koji žele tu da ostanu.

Poziva Srbe koji prodaju da treba da vode računa da svojom sebičnošću ne dovede svoje sunarodnike u još teži položaj.

„Kakva je korist čoveku ako sav svet zadobije a duši svojoj naudi?“ 

Ukazao je da će neko prodajom možda privremeno rešiti svoje finansijsko pitanje, ali se treba pitati da li ta prolazna uteha vredi da se poredi sa svešću i savešću da je time još više otežan položaj srodnika i komšija.

„Oni su čvrstog opredeljenja da ostanu na našoj svetoj zemlji, a naš postupak može da ih dovede u još teži položaj“, smatra vladika.

Savetuje da nijedan čovek ne treba da misli prvenstveno samo na sebe, već da ispunjava Hristovu zapovest o ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

„Pastirski apelujemo na sve vas, braćo i sestre, da se, ako se ikada nađete pred ovim izborom, duboko zapitate da li vredi prodati zemlju i zaraditi novac, a istovremeno poneti teško breme savesti“, piše u poruci.

Vladika ističe da u istorijskim trenucima treba pokazati hrišćansku i iznad svega ljudsku odgovornost prema sebi, svojoj deci koja treba da znaju odakle su potekla, i prema komšijama kojima „ostavljamo teret koji mislimo da smo olako skinuli sa svojih pleća“.

Na kraju apela vladika poziva na evanđelske reči: „Kakva je korist čoveku ako sav svet zadobije a duši svojoj naudi?“

Izvor: rts.rs