Blaga zima obustavila je prodaju ogreva – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Blaga zima obustavila je prodaju ogreva

Blaga zima obustavila je prodaju ogreva

 

Prošlo je tri i po meseca grejne sezone, a prve računice pokazuju da je trošak za grejanje domaćinstava koja se individualno greju manji za 20 do 30 odsto nego prošle godine.

Bez grejanja se ne može, ali kada nema debelog minusa nema potrebe za dogrevanjem. Ne greje se ni noću, mnogi su smanjivali i temperturu u kući tokom dana, pa je i potrošnja ogreva manja.

Građani kažu da su potrošili manje ogreva u odnosu na prošlu godinu.

Snabdevači navode  da su se građani dobro pripremili, pa će im sigurno i drva i uglja ostati i za iduću zimu. Za razliku od prošle godine, kada je za ogrevom bila jagma, stovarišta su sada puna, ali kupaca, kažu, nema.

„Interesovanja nema uopšte, čak se ni telefonom niko ne javlja, a kamoli šta da kupi. U decembru i nešto, januar apsolutno ništa“, kaže Tanja Aprcović sa stovarišta Beograd.

I EPS-ova evidencija pokazuje da je prosečna dnevna potrošnja struje u januaru oko 108 miliona kilovat sati, što je 13 odsto manje nego istog meseca prošle godine. Građani su uštede već imali na decebarskom računu za struju.

„Ove godine sam koristila samo klimu zahvaljujući ovim vremenskim dobrim prilikama. Prošlogodišnji račun sam platila oko 30.000, a ove godine do 5.000“, kaže jedna građanka.

Do kraj grejne sezone ima još dva i po meseca. Grejanje je velika stavka u kućnom budžetu, pa je svaka ušteda dobrodošla.