Brnabić: Nastaviće se trend rasta plata – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Brnabić: Nastaviće se trend rasta plata

Brnabić: Nastaviće se trend rasta plata

Premijerka Ana Brnabić kaže da je važno što se beleži trend rasta plata u Srbiji i da će se on nastaviti. Objašnjava da je promenjena metodologija obračuna prosečne plate, a da nije, plata bi bila blizu 500 evra.

Ana Brnabić ističe da joj je žao što smo tokom prošle godine promenili metodologiju obračuna zarada, jer da Republički zavod za statistiku nije promenio tu metodologiju, prosečna zarada bi u decembru bila oko 490 evra.

 

 

„Dakle, jako blizu onih 500 evra o kojima je pričao i najavljivao predsednik Aleksandar Vučić, ali je promenjena metodologija, tako da je za mene ovo mnogo, mnogo konzervativnija metodologija, ali svakako ta prosečna plata u decembru je 443 evra. Mi očekujemo da će u januaru 2019. godine prosečna plata po toj metodologiji biti nekih 460 evra“, navela je Brnabićeva.

„Institut Tonija Blera savetuje ‘pro bono'“

Premijerka je izjavila je da se za usluge Instituta Tonija Blera, koji savetuje Vladu, ne izdvaja ni dinar iz budžeta.

„To je deo njihovih neprofitnih aktivnosti, dakle pro bono. Zašto Institut Tonija Blera ima ovakve neprofitne aktivnosti koje se ne odnose samo na Srbiju, nego na još neke zemlje, morate da pitate Institut. Ne mogu ja da govorim o njihovoj strateškoj politici“, rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara.

Zahvalila je tom institutu na svemu što rade i podršci koju, kako kaže, pružaju pre svega njenom kabinetu.

„To radimo i sa UNDP i mislim da tu imamo rezultate“, rekla je predsednica Vlade.

Na insistiranje novinara da kaže ko plaća taj institut, Brnabićeva je odgovorila da „kada neko ima pro bono aktivnosti, znači da ne dobijaju novac“.

„Ne znam zašto ste uvereni da ako neko radi pro bono, da mu neko drugi daje novac. Pa ja sam radila tako. Imala sam posao, ali sam radila pro bono, pomagala sam NALED-u. Niko mi to nije plaćao. Nije mi plaćao NALED, što ne znači da me je plaćao neko treći“, rekla je Brnabićeva.

Brnabić poručila Kriku: Ko ste vi da izigravate institucije?

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da novinari i mediji, pogotovo oni koji se bave istraživačkim novinarstvom, treba da se ponašaju odgovorno i da ne objavljuju informacije koje nisu činjenice, kao da to jesu.

Na pitanje novinarke Krika kako je u njenoj Vladi mesto ministra dobio Nenad Popović, koji je, kao tvrdi, „uništio Minel firme i ostavio više stotina radnika bez posla“, premijerka je uzvratila pitanjem da li su nadležne institucije završile istragu u vezi sa tim.

„Ko ste vi da kažete da je on uništio Minel firme? Ko je rekao? Ja verujem u institucije Srbije“, rekla je Brnabićeva i upitala da li je završena istraga.

Pošto je od novinarke dobila odgovor da istraga traje više godina i da nije završena, Brnabićeva je upitala: „Ko ste vi da izigravate institucije Srbije?“

„Vi ste meni upravo rekli jednu činjenicu. Rekli ste da je on uništio firme. Ja kao predsednica Vlade verujem samo institucijama Srbije i još jednom vas molim, pošto ste istraživački mediji, da se ponašate odgovorno i da ne stavljate stvari koje nisu činjenice, kao činjenice“, rekla je Brnabićeva.

„Na tender za uvođenje e-dnevnika nije bilo žalbi“

Premijerka je izjavila da je na tenderu za uvođenje e-dnevnika u škole u Srbiji pobedila firma „Telekom Srbija“ i dodala da na taj tender nije bilo žalbi.

Brnabićeva je tako odgovorila na pitanje novinara Krika kako objašnjava to „što su elektronski dnevnici uvedeni na tenderu na kojem je mogla da pobedi samo firma saradnika ministra prosvete Mladena Šarčevića“.

„Taj posao je dobila firma ‘Telekom Srbija’, a ne firma koja je u vlasništvu ministrovog nečeg ili nekog. Niste u pravu. Tendenciozno objavljujete informacije. Budite iskreni i dajte ljudima istinitu informaciju da je pobedio ‘Telekom'“, rekla je Brnabićeva.

Navodeći da je, prema njenim saznanjima, na skoro svaki tender bila uložena žalba, premijerka je rekla da sada to nije bio slučaj.

„Ako niko nije podneo žalbu, onda niko nije imao razlog da podnosi žalbu. Na skoro sve tendere se podnose žalbe. Evo, imali smo tender za elektronske identifikacije na koji je podneta žalba Komisiji, koja je reagovala. Ne vidim koja ste vi referentna organizacija da kažete da li je tender pravljen za jednu firmu ili ne“, odgovorila je Brnabićeva i dodala da joj je drago što je na tom tender pobedio „Telekom Srbija“.

 

RTS / Tanjug