Broj nezaposlenih manji u odnosu na proslu godinu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Broj nezaposlenih manji u odnosu na proslu godinu

Broj nezaposlenih manji u odnosu na proslu godinu

 

Broj nezaposlenih do 30 godina starosti smanjen je za 20,6 odsto u poslednjih godinu dana, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

uspeh, posao, kancelarijaFoto: Guliver/Getty images, AntonioGuillem

„Smanjilo se i učešće mladih u ukupnom broju registrovanih nezaposlenih sa 22,4 odsto u 2017. na 19,9 odsto u decembru prošle godine“, rekao je Đorđević na konferenciji o novim mogućnostima za dostojanstven rad mladih, a prenelo njegovo ministarstvo.

On je podsetio da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja formiralo Koordinacioni tim koji će predložiti mere kojima se može sprečiti odlazak ljudi iz Srbije, a prvenstveno mladih i visokoobrazovnih.

„Najveći broj nezaposlenih mladih uključuje se u mere aktivnog traženja posla, čija je svrha da se mladi upoznaju sa stanjem na tržištu rada i da se obuče za traženje posla i predstavljanje poslodavcu“, kazao je ministar.

Po njegovim rečima, najdominantnije učešće mladih je u programima stručne prakse, kao i u obukama za razvoj preduzetništva i u subvencijama za samozapošljavanje.

„Uveli smo program pripravnika za mlade sa visokim obrazovanjem i program pripravnika za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem koji se odnose na stručno osposobljavanje uz zasnivanje radnog odnosa i dominantno uključivanje mladih nezaposlenih lica“, rekao je Djorđević.

Ukazao je da će resorno ministarstvo i dalje raditi na smanjenju sive ekonomije, jer po njegovim rečima, mladi neretko posle završenih studija, prihvataju poslove u sivoj zoni.

„Početkom marta ove godine očekuje se i potpisivanje novog sporazuma o Programu dostojanstvenog rada za period do 2022, koji ima za cilj promovisanje najviših međunarodnih standarda u domenu rada, zapošljavanja i socijalne politike, kao i njihovo ugrađivanje u srpsko zakonodavstvo i praksu“, najavio je Đorđević.

 

Izvor: Beta