Cene benzina i dizela porasle, autogas pojeftinio – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Cene benzina i dizela porasle, autogas pojeftinio

Cene benzina i dizela porasle, autogas pojeftinio

Prosečna maloprodajna cena evrodizela u Srbiji porasla je prošle sedmice za 1,49 dinara po litri, benzina za 0,98 dinara, dok je TNG autogas pojeftinio za 0,75 dinara.

Ovo je druga nedelja za redom kako se na našem tržištu, ali i na svim ostalim tržištima u regionu, beleži blagi rast cena benzina i dizela, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) .

benzin gorivo pumpa

Ilustracija: freeimages.com

Prosečna cena benzina Evro premijum BMB 95 iznosila je u protekloj sedmici 143,82 dinara po litri, evrodizela 161,44 dinara po litri, a TNG autogasa 74,30 dinara po litri.

Na povećanje cene goriva na benzinskim stanicama u Srbiji i u svim zemljama u okruženju uticao je pre svega rast troškova izazvan skokom cene sirove nafte.

Trend rasta cene „brenta“ uspostavljen je još 24. decembra, a barel ove referentne nafte je tada koštao 50,47 dolara, dok je 22. februara dostigao cenu od čak 67,12 dolara za barel, što je skok za 33 procenta. Od tada do danas, cena ovog tipa nafte se kreće oko 65-66 dolara za barel.

Pored toga, troškovi proizvođača i uvoznika u Srbiji su od 1. februara veći i zbog primene novih viših akciza.

Akcize na benzin su povećane za 1,1 dinar, a dizel za 1,13 dinara po litri.

Budući da akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV-a, ukupno povećanje troška je nešto veće od 1,3 din/l, što su proizvođači i uvoznici, sasvim izvesno, tokom februara uključili u svoju cenu.

 

Izvor: Tanjug