Dačić: KiM najveći političko-bezbednosni izazov – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Dačić: KiM najveći političko-bezbednosni izazov

Dačić: KiM najveći političko-bezbednosni izazov

Ivica Dačić je istakao da je Srbija sve vreme konstruktivan partner u dijalogu, za razliku od druge strane koja, kako je naveo, nažalost nije ispunila minimum svojih obaveza, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema Dačićevim rečima, Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, prioritetna unutrašnja i spoljnopolitička tema, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov.

„Ulažemo značajne napore u odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, čime dajemo doprinos i u zaštiti međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija, uloge Saveta bezbednosti, kao bitnih instrumenata u očuvanju ravnoteže snaga u međunarodnim odnosima i održavanju međunarodnog mira i bezbednosti“, kazao je Dačić.

Kao jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih uspeha Srbije izdvojio je rezultate postignute u nastojanju da što većem broju država bude objašnjena pozicija Srbije da „pitanje Kosova i Metohije nije definitivno rešeno i okončano“.

„Proces povlačenja i zamrzavanja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova je neumitan, do sada je 18 zemalja to učinilo. Siguran sam da će uspeh koji smo postigli i odluke o povlačenju priznanja Kosova imati i širi značaj u oblasti teorije međunarodnih odnosa“, napomenuo je Dačić.

Istakavši da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji i dalje jedan od strateških spoljnopolitičkih ciljeva Srbije, ministar spoljnih poslova je dodao da bi proces evropskih integracija trebalo da se brže 

„Bilo bi dobro da dinamika otvaranja poglavlja prati dinamiku reformskog procesa, te u tom smislu Srbija ima velika očekivanja od Samita EU – Zapadni Balkan, planiranog da se održi u maju ove godine u Zagrebu“, istakao je Dačić.

Izvor: rts.rs