Danas je Sveti Luka – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Danas je Sveti Luka

Danas je Sveti Luka

 

Vernici i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju danas slavu sveti Luka, u narodu poznatu kao Lučindan. Luka je jedan od četvorice jevanđelista i pisac je Jevanđelja po Luki i Dela apostolskih. Danas se slavi i Sveti Petar Cetinjski.

 

Današnji praznik svetog Luke u narodu je poznat i kao Lučinda i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica, a vernici ga slave i kao iscelitelja i zaštitnika nekih zanata. Poštuje se i kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, lekara, farmaceuta i bolesnika.

Smatra se da je Sveti Luka bio Grk, rodom iz Antiohije i da je bio lekar i prijatelj apostola Pavla. Navodno je prvi nacrtao ikone Isusa Hrista, Bogorodice i apostola Petra i Pavla, zbog čega se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Postoje dve teorije o pisanju Jevanđelja po Luki, pri čemu jedni veruju da ga je on napisao, a drugi tvrde da to nije moguće.

Mošti Svetog Luke su u 15. veku počivale u Smederevu, a ostala je zabeležena i njegova misao: „Naše je samo ono što damo drugome”.

Naš narod veruje da bi ovih dana trebalo opasati torove, kako vukovi ne bi davili stoku. Poznata je izreka: „Ide Luka, eto vuka“. Takođe je poznato i da je zima odmah iza ugla posle ovog praznika pa se kaže i „Sveti Luka, sneg do kuka“.

Danas ne smete da budete preki i nervozni jer je Sveti Luka bio blag i miran, uvek pomagao ljudima.