Danas počinje 14. Pozorišni festival „TeatAr u nama“ – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Danas počinje 14. Pozorišni festival „TeatAr u nama“

Danas počinje 14. Pozorišni festival „TeatAr u nama“

 

Danas počinje 14. Pozorišni festival pod nazivom „TeatAr u nama“! Najpre će u 19 sati biti otvorena izložba fotografija „VLASTIMIR ĐUZA STOJILjKOVIĆ“ Muzeja pozorišne umetnosti Srbije o kojoj će govoriti autorka izložbe Biljana Ostojić, kustos muzeja. U 20 sati ćemo uručiti plaketu prošlogodišnjem pobedniku, Srpskom narodnom pozorištu za predstavu „Anika i njena vremena“. Nagradu će primiti Ana Đorđević, reditelj ove predstave. Nakon svečanog otvaranja Festivala, u takmičarskom delu biće odigrana prva predstava – „ŠUPLjI KAMEN“ Ustanove kulture Vuk Karadžić. Pre predstave pozdraviće nas i reditelj ove predstave Tatjana Mandić Rigonat. A evo šta ona kaže o ovom komadu:
„Više od veka posle Čehova, Nikolaj Koljada, najslavniji predstavnik savremene ruske drame, trenutno najizvođeniji ruski autor na svetskim scenama, piše razgranatu, bujnu komediju Šuplji kamen u kojoj se, na jednom od njenih nivoa, poigrava sa motivima i likovima iz Čehovljeve drame Tri sestre. Samo za razliku od likova Olge, Irine, Maše, koje su mlade, u Koljadinom delu svi likovi, osim Natalije, su u trećem dobu. U penziji su Galina Sergejevna i Vera Sergejevna, bivše nastavnice književnosti i maternjeg jezika, Larisa Sergejevna je bivša nastavnica fizike a Igor Petrovič je bivši violinista u Operi. Za svet rada, oni su svi bivši, suvišni, nepotrebni, otpisani i nevidljivi. Ali za čudo života, za Eros mogućeg i Eros nemogućeg oni su i dalje neispevana pesma, neispričana priča. O životu žena i muškaraca, kojima se, poetsko medicinski, tepa da su u trećem dobu, (koliko doba život uopšte ima?) malo se zna. O čemu misle, šta osećaju, čemu se nadaju ? Donose li godine neku višu mudrost? Izoštravaju li godine naše karaktere? Ili sa godinama sve gasne? Šta su godine uopšte u našim životima? Šta reč starost označava? Šta je mladost? Šta dušu čini živom a šta je ubija?
Za mene je Koljadin Šuplji kamen drama čežnje, neprolazne čežnje za čudesnim koje se krije u ljubavi, u potrebi da volimo i budemo voljeni.“
LICA
GALINA SERGEJEVNA – Branka Petrić
LARISA SERGEJEVNA – Ljiljana Stjepanović
VERA SERGEJEVNA – Rada Đuričin
IGOR PETROVIČ – Milan Lane Gutović
NATALIJA – Katarina Marković.