Danas su Detinjci – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Danas su Detinjci

Danas su Detinjci

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Detinjce, praznik posvećen deci.

Najlepšem i najsvečanijem periodu kalendarske godine, Božićnom decembru i januaru, sasvim normalno se najviše raduju deca. Isus Hristos je često govorio: “Pustite decu neka dolaze meni, jer od takvih je Carstvo nebesko”.

Dečija slava Detinjci se obeležava na treću nedelju pred Božić, crveno je slovo i sveta nedelja. Rusi nedelju zovu “voskresenije”.

Svojim životom u mladosti, Isus je dao primer kako treba da žive sva deca. On nas je najpre učio da budemo pobožni i iskreno se molimo, zatim da budemo skromni, poslušni i vredni, jer je i on to radio. Po njemu vidimo da treba da budemo dobri prema svim ljudima, tako će i nas voleti i Bog i drugi ljudi.

ODREŠI SE – DETE JE ČOVEK U ODELU DETETA

Po dolasku iz crkve danas će sva neoženjena i neudata “čeljad” biti vezana, zato se nadamo da ste dobro isplanirali “drešenje” i da ćete u radosti i zdravlju, draga deco, proslaviti vaš praznik.

Početkom 20. veka u Beogradu Božićno slavlje je nagoveštavao niz praznika koji su mu prethodili i bili slavljeni u okviru porodice, ali je “vezivanje” bilo veoma popularno i kućne dogodovštine sa “vezivanjem” prepričavane su po kafanama i na ženskim sedeljkama.

Dakle, uvek je bilo i jeste VAŽNO pokazati pažnju! Deca bez roditelja koja su se sama starala o sebi, a takvih nije bilo malo, uvek su “slučajno” prolazila pored kuća onih supružnika koji nisu imali dece. Često su ti ljudi baš te nedelje izlazili “poslom” na ulicu, praveći se da ne haju za decu oko njih.

Iznenada bi im se u rukama našli komadi kanapa i počela bi trka po ulici, uz neviđenu radosnu ciku i vrisku. Najčešće bi najmlađi koji ne mogu još dovoljno brzo da pobegnu prvi bili uhvaćeni i “vezani”. Pošto nisu imali čime da se “otkupe”, poklone su dobijali oni sami ako svečano izjave da će biti dobri tokom cele godine.

Božićni praznici “izmame” pažnju i ljubav, a poneko i nauči da sve to treba davati svakoga dana svake godine. Post i molitva nisu dovoljni ukoliko ne poštujemo drugu po redu najvažniju zapovest – Ljubi bližnjega svoga…

Blagodatni praznici su prilika da milosrđe kao osnovni i prvi princip hrišćanstva i najviši oblik ljudske pravde, dođe na svoje mesto.

Svaki hrišćanin izgovara ovu reč, ali, da li znate šta ona zapravo znači?

Zato roditelji, baš kao što je govorio čika Duško Radović – “Dete je čovek u odelu deteta”, danas na Detinjce, podsetite svoju decu šta znači biti čovek, da davanje znači dobijanje, da milosrđe znači i jeste rezultat ljubavi prema bližnjem, da praštanje ili pokajanje jeste vrlina koja veliča pravoslavlje i Srbe.

Draga deco, sa roditeljima pripremite poklončiće i darujte drugare koji nemaju nikoga i ništa, podelite ručak ili kolač, jer vaše malo može nekome značiti ceo svet, budite pravi srpski domaćini.