EU otvara granice, državljani Srbije i dalje ne mogu u Nemačku i Austriju – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » EU otvara granice, državljani Srbije i dalje ne mogu u Nemačku i Austriju

EU otvara granice, državljani Srbije i dalje ne mogu u Nemačku i Austriju

Jedan deo zemalja članica Evropske unije, uključujući Austriju, Sloveniju i još neke, odlučile su da ne uvaže preporuku Evropske komisije o uklanjanju ograničenja za ulazak u EU za građane Srbije i ostalih zemalja regiona od danas, 1. jula.

Austrija je odlučila da ne otvara granice za ulazak građana Srbije, kao i drugih zemalja Zapadnog Balkana, osim svojim državljanima koji dolaze iz tih zemalja, ali je za njih obavezan 14-todnevni karantin ili PCR test.

Slovenija takođe nije otvorila granice za državljane Srbije uprkos preporuci Komisije, koju je ta država obavestila da se uslovi za ulazak u Sloveniju ne menjaju i da ostaju isti kao do sada, rečeno je Tanjugu u Ambasadi Slovenije u Beogradu.

Ne može se još ni u Španiju, Švedsku, Rusiju

Granice Španije na današnji dan nisu otvorene za građane Srbije, navodi se u odgovoru ambasade Španije u Srbiji za Tanjug i dodaje da je moguće da će se situacija promeniti narednih dana.

Evropska komisija preporučila je zemljama članicama uklanjanje ograničenja za ulazak u EU za građane Srbije i drugih zemalja regiona, od danas, 1. jula, što pojedine od njih nisu uvažile, te su nastavile sa restriktivnijom politikom ulaska i nadalje.

Švedska ambasada saopštila je da je vlada te zemlje još 19. marta odlučila da privremeno obustavi „nepotrebna putovanja u Švedsku“, s ciljem ublažavanja efekata epidemije i smanjenja zaraze virusom Covid-19, te da je odluka u nekoliko navrata bila ponovo razmatrana i produžena, kako se napominje, poslednji put pre nekoliko dana.

Privremena zabrana ulaska u EU preko Švedske produžena je do 7. jula, navodi se u odgovoru u kojem se kaže da će vlada tada ponovo odlučivati o zabrani.

„Kada i ako bude omogućen ulazak u Švedsku, Švedska će doneti odluke o prevenciji zaraze“, stoji u odgovoru.

Takođe, dodaje se da su informacije na sajtu ambasade ažurne i u skladu sa odlukama vlade Švedske i Evropske unije, te se građani upućuju da potraže obavestenja i putem sajta.

Mimo zemalja članica EU, ne može se još ni u Rusiju.

Ambasada Ruske Federacije u Beogradu navela je takođe da su još od 18. marta privremeno ograničeni ulasci na teritoriju te zemlje svih stranih državljana, sa nekim izuzecima.

Ta odluka ne odnosi se, naime, kako je navedeno u odgovoru Ambasade Tanjugu, na visokokvalifikovane stručnjake koji imaju dozvolu za rad u Rusiji, na saradnike diplomatskih i konzularnih predstavništava stranih država na teritoriji Ruske Federacije, članove zvaničnih delegacija, strane državljane koji stalno borave na teritoriji Ruske Federacije, kao i na strane državljane koji ulaze u Rusku Federaciju radi lečenja ili u vezi sa smrću bliskog rođaka.

Srbija ostaje na slovenačkom crvenom spisku epidemiološki rizičnih država, zato sve koji putuju iz Srbije u Sloveniju čeka 14-dnevni karantin, navodi se na sajtu ambasade.

Mađarska je među zemljama koje su otvorile granice za naše državljane.

Za ulazak u tu zemlju ne postoje specifični zahtevi za ulazak, navodi se u odgovoru ambasadora Mađarske u Srbiji Atile Pintera za Tanjug.

Kako je dodao, svih devet prelaza je otvoreno i srpski državljani mogu i bez testa i bez karantina, znači bezuslovno, da uđu u Mađarsku.

Od danas nema više restrikcija po pitanju ulaska srpskih državljana u Italiju, a nije više potrebno ni obrazložiti razloge putovanja, međutim i dalje postoji obaveza samoizolacije i medicinskog nadzora u trajanju od 14 dana, saopštila je Ambasada Italije u Beogradu.

Ta odluka doneta je na osnovu preporuka Saveta Evropske unije odobrenih 30. juna, nakon čega je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca usvojio početne mere prilagođavanja italijanskih pravila novom evropskom okviru.

Kasko se navodi, ove mere se odnose na sve zemlje koje se nalaze na takozvanoj „zelenoj listi“, koju je juče odobrio Brisel, na kojoj se nalazi i Srbija, a koje će ponovo biti razmotrene za 14 dana.

Za ulazak u Italiju biće potrebno popuniti formular koji će, uz sve druge korisne informacije, uskoro biti dostupan na sajtu Ambasade i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Italije i međunarodne saradnje Republike Italije.

Kad je reč o zemljama izvan EU, u odgovoru švajcarske ambasade rekli su da zvaničnu informaciju nemaju, a državljani Srbije su upućeni da redovno prate internet sajt oko daljih uputstava.

Od danas državljani Srbije i svi drugi putnici koji dolaze sa teritorije Srbije mogu da uđu u Francusku bez restrikcija, saopštila je Ambasada Francuske u Beogradu.

Ambasada Francuske je to navela u odgovoru na upit Tanjuga o režimu ulaska u tu zemlju, posle preporuka EU da se granice otvore za zemlje Zapadnog Balkana, uz napomenu da se odluka o tome ko može u Francusku da uđe bez restrikcija i posebnih uslova odnosi na zemlje geografski, a ne na državljane iz tih zemalja.

Dakle, ukoliko državljani Srbije ne dolaze iz Srbije, treba da provere koji uslovi važe za zemlju iz koje dolazi u Francusku.

Novo pravilo se, ističu, odnosi na epidemiološku situaciju određene teritorije.

Ambasada ukazuje da treba imati u vidu da lista, u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije, može da bude modifikovana.

Građani Srbije bez uslova mogu u Češku

Od danas građanima Srbije je omogućen ulazak u Češku Republiku, pod istim uslovima koji su važili i pre pandemije korona virusa, rečeno je Tanjugu iz češke ambasade u Srbiji.

Kako su precizirali, od danas su moguće i turističke posete, a pri ulasku u Češku nije potrebno imati test na Covid-19.

U odgovoru češke ambasade navodi se da su, s obzirom da je pandemija i dalje prisutna, uslovi koje propisuje nadležno ministarstvo zdravlja te zemlje podložni promenama, u zavisnosti od aktuelne situacije u datoj zemlji.