Evo kakvo nas vreme očekuje u februaru – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Evo kakvo nas vreme očekuje u februaru

Evo kakvo nas vreme očekuje u februaru

 

Tokom februara možemo očekivati tri ledena dana, a imaćemo i pet dana sa snežnim pokrivačem, prognoza je Nacionalnog centra za klimatske promene republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prognozira se da će u februaru srednja maksimalna temperatura biti u intervalu od 8 do 12 stepeni Celzijusa, a na planinama od 1 do 5 stepeni.

Očekuje se da ćemo u nižim predelima imati od 7 do 13 mraznih dana, a u brdsko-planinskim krajevima od 18 do 25 takvih dana.

Za mrazne dane se podrazumevaju oni dani u kojima je minimalna temperatura vazduha niža od 0 stepeni.

Takođe, prognozira se da će broj ledenih dana, kada temperatura ni tokom dana neće biti iznad nule, u nižim predelima biti do tri, a na planinama od 7 do 14 dana.

– Prvi dani februara počeće hladnijim talasom. U petak možemo na kratko da očekujemo i sneg. Nakon toga opet možemo očekuvati toplije vreme, ali već sledeća prilika za sneg i kišu imamo u drugoj nedelji februara, tačnije od 9. do 11. februara – kaže Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom februara se prognozira prosečna količina padavina u većem delu zemlje. Prognozira se da će srednja februarska količina padavina u nižim predelima biti do 50 milimetara, a na planinama do 80 milimetara.

Očekuje se da broj dana sa padavinama bude u intervalu od 9 do 13, a u brdsko-planinskim krajevima do 17, dok će broj dana sa snežnim pokrivačem u nižim predelima biti do pet, a na planinama od 18 do 23 dana.

– Vreme će biti slično kao i u januaru. Imaćemo i toplo vreme i zahlađenje, kao i sneg nekoliko dana. temperatura će biti oko proseka za februar – kaže Todorović.

Izvor: Blic