Evropa upozorava na tešku zimu dok se ubrzava drugi talas pandemije – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Evropa upozorava na tešku zimu dok se ubrzava drugi talas pandemije

Evropa upozorava na tešku zimu dok se ubrzava drugi talas pandemije

Evropski lideri upozorili su na sumornu jesen dok zemlje uvode nove restrikcije da bi suzbile drugi talas pandemije.

Više od 43 miliona ljudi zaraženo je od koronavirusa globalno, a najmanje 1.155.000 je preminulo, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins. Sjedinjene Države imaju najveći broj žrtava i obolelih.

Pozitivna vest je da je vakcina, koju razvijaju Univerzitet Oksford i kompanija Astra Zeneka izazvala snažan imuni odgovor kod starijih i mladih. Međutim, britanski ministar zdravlja Met Henkok upozorio je da vakcina neće biti dostupna široj javnosti do naredne godine.

U drugim delovima Evrope, situacija je veoma teška s obzirom na to da su brojne zemlje registrovale rekordan porast novozaraženih. U Francuskoj je u nedelju, prvi put zabeležen dnevni bilans od više od 50.000 slučajeva, dok je na evropskom kontinentu broj preminulih od Kovida 19 premašio 250.000.

Evropske vlade pokušavaju da izbegnu uvođenje oštrih restriktivnih mera uz pomoć kojih su suzbili širenje virusa na početku godine, ali uz potpuno zatvaranje ekonomija. Međutim, rast novozaraženiih primorao ih je da uvedu nove restrikcije.

„Čekaju nas veoma teški meseci“, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel na sastanku lidera Hrišćansko-demokratske unije, a prenosi dnevnik Bild.

U Nemačkoj, koja je u u relativno boljoj situaciji u odnosu na ostale evropske zemlje, takođe je naglo porastao broj zaraženih.

Ulični sukobi

U Španiji, u kojoj je više od milion zaraženih od koronavirusa, premijer Pedro Sančez upozorio je da se zemlja suočava sa „ekstremnom situacijom“ i u nedelju uveo novo vanredno stanje, policijski čas u večernjim satima i zabranu putovanja između regiona u pojedinim slučajevima.

Italija, koja je bila najteže pogođena na početku pandemije u martu, takođe je uvela nove restrikcije – naložila zatvaranje restorana i barovo posle 6 uveče po lokalnom vremenu, zatvorila bioskope i teretane i uvela policijski čas u nekoliko regiona.

Međutim, proteklog vikenda izbili su ulični sukobi sa manjom grupom demonstranata, dok su vlasnici restorana i poslovne grupe oštro kritikovali nove mere.

U Rusiji je u ponedeljak registrovan rekordan broj novih slučajeva Kovida 19 – 17.347. Sa 1.531.224 obolelih, zemlja sa oko 145 miliona stanovnika je četvrta u svetu po broju slučajeva koronavirusa, posle SAD, Indije i Brazila.

Virus je zasenio i predizbornu kampanju u Sjedinjenim Državama, gde je od Kovida 19 preminulo najmanje 225.000 ljudi.

Izvor: Glas Amerike