Festival folklora veterana KUD-a „Oplenac“ iz Topole – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Festival folklora veterana KUD-a „Oplenac“ iz Topole

Festival folklora veterana KUD-a „Oplenac“ iz Topole

 

Kulturno – umetničko društvo „Oplenac“ iz Topole u svojoj bogatoj tradiciji koja traje punih 18 godina iznedrila je grupu veterna. Svojim zalaganjem i upornošću ogranak veterana priprema i svoje prve susrete folklornih grupa u svom gradu.

Prvi festival folklora veterana biće održan 19. maja 2018. godine u Topoli, gradu bogate istorije i tradicije. Svoje učešće je najavilo 35 folklornih ansambala iz čitave Srbije. Na otvorenoj pozornici kod zgrade Srednje škole „Kralj Petar I“ nastupiće preko 500 učesnika festivala. Program počinje u 17 časova.

Festival krasi i slogan koji tematski prati program nastupa „Sa Oplenca kolo se vije, igraju ga veterani u srcu Šumadije“.  U skladu sa sloganom festivala prijavljena društva sa svojim vodičima posetiće crkvu „Svetog Đorđa“ na Oplencu i lokalitet gde istorija i dalje živi. Obilaskom zadužbinskog parka učesnici će imati priliku da uz pomoć muzejskog kustosa čuju priču o Topoli i građenju crkve na Oplencu. Defile veteranskih ansambala nakon ove završene posete krenuće ka centru grada gde će se pripremati za predstojeći nastup.

Istovremeno u Topoli će se 19. i 20. maja održati i prvi Festival „Domaće – prirodno“ koji će na samom početku turističke sezone biti uvod u predstojeće kulturno – turističke događaje i manifestacije. Na Festivalu će se predstaviti izlagači u kategorijama domaća radinost i rukotvorine, cveće, med, etno proizvodi, domaća hrana.

Topola 19. maja otvara svoje ulice za sve ljubitelje folklora, narodne tradicije i radinosti. Organizatori najavljuju veliki folklorni spektakl u kome će uživati svi posetioci i učesnici.