Kina donirala Srbiji dve laboratorije za testiranje na koronavirus – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Kina donirala Srbiji dve laboratorije za testiranje na koronavirus

Kina donirala Srbiji dve laboratorije za testiranje na koronavirus

Foto: srbija.gov.rs

Vlada Republike Srbije potpisala je ugovore sa vodećim svetskim institutom za genomiku BGI iz Kine, za nabavku dve laboratorije najsavremenije tehnologije, medicinske opreme i testova, u cilju jačanja borbe Srbije protiv novog koronavirusa.

Svečanost potpisivanja ugovora održana je 8. aprila pre podne u Palati Srbija, gde je gospodin Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, potpisao sporazume u ime Vlade Republike Srbije, u prisustvu gospođe Ane Brnabić, predsednice Vlade, gospođe Čen Bo, ambasadorke Narodne Republike Kine u Srbiji, i drugih gostiju. Sporazum obuhvata nabavku dve laboratorije ukupnog kapaciteta 3.000 testova dnevno, što je trostruko više od trenutnih mogućnosti testiranja na koronavirus u Srbiji. Takođe uključuje i svu potrebnu prateću opremu, testove, kao i komplete za uzimanje briseva. Kompanija BGI izgradila je više desetina ovakvih laboratorija širom Kine, od kojih je prva izgrađena u Vuhanu, u samom centru epidemije u Kini. To se pokazalo kao jedan od ključnih koraka u kineskoj strategiji borbe – i kasnije pobede – protiv novog koronavirusa.

Dolazak opreme i stručnjaka koji će obučavati naše medicinsko osoblje i postavljati laboratorije očekuje se početkom naredne nedelje. Jedna od laboratorija biće otvorena polovinom aprila u okviru Kliničkog centra Srbije u Beogradu, a druga se gradi u Nišu i za njen završetak biće potrebno oko mesec i po dana.

Dobijene su i velikodušne donacije iz Kine od strane Mammoth Foundation, Tencent i osnivača BGI. Jednako je značajna i donacija kineske kompanije Zijin Bor Copper Serbia, koja je nesebično pomogla Vladi Republike Srbije u ovom trenutku pandemije.

Izvor: srbija.gov.rs