Kod privatnih lekara ostavimo i do 300 evra godišnje – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Kod privatnih lekara ostavimo i do 300 evra godišnje

Kod privatnih lekara ostavimo i do 300 evra godišnje

Procena je da građani Srbije godišnje u proseku potroše na lečenje u privatnim zdravstvenim ustanovama oko 300 evra, kaže direktor Sektora za zdravstveno osiguranje „Unika osiguranja“ Željko Jović. Dodaje da uz dopunsko zdravstveno osiguranje od 25 evra mesečno građani sebi mogu obezbediti nekoliko hiljada evra pokrića za lečenje tokom godine.

 

 

Željko Jović je, nakon panela „Zdravstvo – da li je najefikasniji sistem i najekonomičniji“ na „Kopaonik biznis forumu“, rekao da „Unika“ svojim osiguranicima obezbeđuje da ravnopravno koriste, u zavisnosti od potreba i želja, privatni ili državni zdravstveni sektor.

Država je, kako kaže, uradila dosta što se tiče infrastrukturnih ulaganja, ali da i dalje postoje liste čekanja.

„Prema javno dostupnim podacima na listama čekanja za dijagnostiku i operacije je oko 72.000 građana. Mislim da dobrovoljno zdravstveno osiguranje može da doprinese da se liste čekanja smanje“, naglasio je Jović.

Podseća da je i država prepoznala benefite dopunskog zdravstvenog osiguranja i da je jedina u regionu obezbedila da se od primanja građana odredi jedan neoporezivi deo koje će kompanije izdvajati za dopunsko zdravstveno osiguranje ili za penziono osiguranje.

„U ovom trenutku od 1. februara taj iznos je oko 5.800 dinara. Na mesečnom nivou to je veliki iznos koji može da se investira u dopunsko zdravstveno osiguranje“, pojasnio je Jović.

Dodaje da građani još uvek nisu dovoljno informisani o dobrobiti svega što nudi dopunsko zdravstveno osiguranje.

„Mislim da se u prethodnih šest godina pokazalo da je ova vrsta zdravstvenog osiguranja neophodna i da će podići stepen zdravstvene zaštite i brige o građanima Srbije na jedan viši nivo“, dodao je on.

Dopunsko zdravstveno osiguranje mogu koristiti i stranci koji imaju prijavljen boravak u Srbiji. Na njima je, kaže Jović, samo da izaberu koji proizvod i paket usluga im najviše odgovara.

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti u skupštinskoj proceduri

Podseća da je novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti u skupštinskoj proceduri u kome su nadležni predvideli da se dopunsko zdravstveno osiguranje više približi građanima Srbije.

„Novi zakon predviđa i mogućnost onlajn prodaje dopunskog zdravstvenog osiguranja, gde će građani jednostavnim pristupom na određenim sajtovima imati mogućnost da sagledaju proizvode koji su za njih interesantni da na osnovu različitih kalkulatora izračunaju premiju“, istakao je Jović.

Dodaje da je važno da se u narednom periodu poveća vidljivost dopunskog zdravstvenog osiguranja na tržištu Srbije i da se približi građanima.

Klijenti „Unika osiguranja“, uz podršku doktora iz „MedUNIQA“ kontakt centra koji je dostupan 24 sata , sedam dana u nedelji, preglede mogu da zakažu za jedan, a komplikovaniju dijagnostiku za najvviše tri dana.

„Naše strateško opredeljenje je da dosegnemo do svakog mesta i svakog korisnika. Kroz našu najveću mrežu u zemlji grana se čak 700 specijalističkih ordinacija, poliklinika, domova zdravlja i bolnica širom Srbije. Naši klijenti, osim termina i lekara, mogu da odaberu i ustanove u svom neposrednom okruženju i da u svvakom trenutku budu potpuno uvereni da će dobiti zdravstvenu negu“, zaključio je Jović.

Zdravstveni sistem Srbije je u 2018. godini napredovao za dva mesta i rangirao se na 18. poziciji među 35 sistema država Starog kontinenta, prema rezultatima Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa.

Jedan od najzapaženijih rezultata bio je aktivan rad na listama čekanja za operacije ili različite vrste snimanja i dijagnostike u državnim bolnicama širom zemlje, prema saopštenju Unika osiguranja.

Jedan od načina za još efikasniji sistem i brže ukidanje lista čekanja je jačanje privatnog zdravstvenog osiguranja – jedan je od zaključaka učesnika panela „Zdravstvena zaštita: Najefikasniji sistem je i najisplativiji“, koji je održan u okviru „Kopaonik biznis foruma“.

Izvor: Tanjug