Kompot iz Vinče po bakinom receptu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Kompot iz Vinče po bakinom receptu

Kompot iz Vinče po bakinom receptu

foto: Privatna fotografija

 

Selo Vinča poznato je po voćarstvu, uspešnim i vrednim domaćinima gde je svaki komad zemlje iskorišćen i gde voće daje obilne plodove. Skoro svako domaćinstvo bavi se uzgojem voća, plodovi obiluju ukusom i mirisom pa je izvoz voća iz ovog sela u velikim količinama. Ipak pored izvoza značajne količine voća se prerađuju u porodičnim domaćinstvima ili pak prodaju na obližnjim pijacama. Da voće sa svojih plantaža upakuju u teglicu zdravlja odlučili su Matići pre godinu dana.

„ Sve je počelo pre oko godinu dana idejom da ono što smo do tada proizvodili samo za sebe sada proširimo i na trpeze drugih. Oduvek se u našoj kući pravio kompot, to je prirodan i zdrav način da voće zadrži svoj ukus i miris i van sezone. Ubiramo voće isključivo sa naših plantaža što znači da su svi naši proizvodi apsolutno domaći i dar prirode“, rekla je Mirjana Matić.

Inače u porodici Matić priprema se kompot i to ne bilo kakav nego pravi domaći kao što su to naše bake radile.

„ Receptura našeg kompota je od moje bake, tako su žene u našoj porodici unazad generacijama pripremale i ja sam od njih to nasledila, ovaj recept je stari i proveren na njemu su odrastale generacije. Nema upotrebe konzervansa, voće se na ovaj način uspešno sačuva a da pri tom zadrži sve vitamine. Naše voće je zdravo nema upotrebe pesticida tako da je ovo teglica zdravlja naročito za decu“ objašnjava Matić.

Planovi su da se ovaj posao proširi i da možda jednog dana kompot iz Vinče bude na rafovima velikih marketa.

„ Trenutne količine sa kojima raspolažemo prodajemo preko interneta što znači da se naši proizvodi ne mogu naći u prodavnicama ali težimo ka tome da se proširimo i da razvijemo ovaj posao na veliko, naravno ukoliko bude potražnje za ovim proizvodom“ zaključuje Matić.

 

Izvor: TopPress