Kragujevčanima od 1. januara viši porezi na imovinu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Kragujevčanima od 1. januara viši porezi na imovinu

Kragujevčanima od 1. januara viši porezi na imovinu

 

Skupština grada Kragujevca usvojila je odluku o povećanju stope poreza na imovinu fizičkih lica sa 0,10 na 0,15 odsto za pravo na zemljište i sa 0,20 na 0,30 odsto za pravo na nepokretnosti – u proseku porez će se povećati od 2 do 70 odsto, dok će obaveze pravnih lica ostati nepromenjene.

Prema novoj računici, za kuću u petoj zoni od 109 kvadrata porez će, umesto 1.369 biti 1.747 dinara – što je za 28 odsto više, dok će za kuću u trećoj zoni od 143 kvadratna metra biti veći za sedam odsto.

Vlasnici stanova u prvoj i ekstra zoni površine 50 kvadrata u 2018. godini platiće 1.300 dinara više nego ove godine. Uprkos svemu, Kragujevac će i dalje biti grad sa najnižom poreskom stopom u Srbiji.

Samo povećanje koje nije nešto veliko, značiće nešto i za budžet grada i za povećanje mnogih gorućih pitanja u gradu.

„Svaki dodatni porez je dodatno novi trošak, ne mislim da utiče dobro“.

„Em mali stan, em porez, ali plaćam nikada nisam ostala državi dužna.“

Takođe je utvrđena odluka o prosečnim cenama nepokretnosti koja se donosi svake godine do 30. novembra i objavljuje se u Službenom listu grada. Koliko će građani plaćati porez zavisiće od lokacije i kvadrature prostora koji poseduju.

„Uvećanje stope poreza na imovinu fizičkih lica značiće povećanje imovine za 2018. godinu za 50 posto, ali ne za sve nepokretnosti, nego u zavisnosti od vrste nepokretnosti, zone u kojoj se nepokretnost nalazi, kao i prosečne cene odgovarajuće nepokretnosti. Porez za imovinu fizičkih lica za 2018. godinu biće povećan u rasponu od 2 do 75 posto“, kaže Sanja Stanojević, pi-ar Gradske poreske uprave.

Porez na imovinu je jedan od izvornih prihoda lokalne samouprave. Kako nadležni u Poreskoj upravi kažu porez će u 2018. godini biti veći, ali i dalje proporcionalno niži nego u Novom Sadu, Beogradu ili Nišu, u iznosu koji ne ugrožava kućni budžet Kragujevčana.