Mediji: Vučić danas saopštava odluku o vanrednom stanju; Kon: Izvesno zatvaranje škola – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Mediji: Vučić danas saopštava odluku o vanrednom stanju; Kon: Izvesno zatvaranje škola

Mediji: Vučić danas saopštava odluku o vanrednom stanju; Kon: Izvesno zatvaranje škola

Do subote u 20 časova u Srbiji je registrovano je 46 osoba zaraženih korona virusom, a prema podacima iz laboratorije Instituta Torlak do sada je testirano 268 osoba.

U subotu uveče je ministar odbrane Aleksandar Vulin zatražio od predsednika Srbije da preduzme sve mere protiv pandemije, što podrazumeva i uvođenje vanrednog stanja, a očekuje se da danas Vučić donese odluku o eventualnom uvođenju vanrednog stanja. Do daljeg je na snazi zabrana okupljanja više od 100 ljudi.

Vučić se, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, danas sastao sa predstavnicima Ministarstva odbrane, Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova, bezbednosnih službi, gradske uprave Grada Beograda i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv korona virusa.

Velika tema u javnosti u Srbiji je pitanje da li zatvarati škole i vrtiće – za sada su stručnjaci zauzeli stav da je bolje da ove ustanove ostanu otvorene, a da će se u slučaju širenja epidemije primeniti i ta mera.

Takođe, Vlada je obustavila izvoz osnovnih životnih namirnica i dezinfekcionih sredstava, dok je na građane apelovano da ne prave zalihe jer hrane ima dovoljno.

Korona virus je, između ostalog bila tema današnjeg sastanka u Beogradu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Njih dvojica su razgovarali i o migrantskoj krizi, kao i procesu evrointegracija Srbije.

Na rastanku, pozravili su se dodirivanjem podlaktica, umesto rukovanjem, u skladu sa preporučenim ponašanjem tokom epidemije:

Kon: Izvesno zatvaranje škola

Sasvim je izvesno moguće uvođenje zabrane rada škola i obrazovnih ustanova u Srbiji, izjavio je depidemiolog Predrag Kon.

On je rekao da je dobio informacije o tome i istakao da nema nikakve dileme da, ukoliko se uvede obustava nastave, ona mora da traje dovoljno dugo – dok se ne vidi da opada broj zaraženih korona virusom.

„Mera ponovnog otvaranja, po zakonu, biće u nadležnosti Ministarstva zdravlja, a na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije“, rekao je Kon.

Izvor: Glas Amerike