Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala

Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala

U organizaciji Muzičkog centra i pod pokroviteljstvom grada Kragujevca od 20. do 24. avgusta, biće održan 12. Međunarodni festival kamernih horova i vokalnih ansambala.

Organizator Festivala je Muzički centar, a pokrovitelj grad Kragujevac, koji je bez obzira na tešku finansijsku situaciju iznašao mogućnosti za održavanje Festivala koji to zaslužuje kako značajem tako i tradicijom – rekao je na današnjoj konferenciji za medije Boris Kovačević član Gradskog veća za vanprivredu. Naš cilj je da ovakvim razmenama i manifestacijama podstičemo širenje prijateljstva i integrišemo Kragujevac u veći krug gradova Evrope. Time ćemo omogućiti našem gradu da se širi i razvija, da upoznajemo druge narode, ali i da Evropa upozna Kragujevac.

Ovogodišnji Festival, prema rečima umetničkog direktora Miloja Nikolića umesto sedam trajaće pet dana, što je solidan okvir i neće osiromašiti sadržaj. Programski gledano, Festival je okrenut onome što je izvođačima najbliže, a reč je o prezentaciji horske muzike iz zemalja iz kojih dolaze. Turska će se recimo predstaviti programom pod nazivom “Zvuci Anadolije“ a Grčka – “Pravoslavnom i tradicionalnom grčkom horskom muzikom“.

Ceremonija svečanog otvaranja prvi put biće priređena u Kneževom arsenalu, a zatim u Muzeju Stara livnica sledi zajednički koncert Gradskog kamernog hora “Liceum“ i Muškog kamernog hora, koji će u programu posvećenom stogodišnjici Velikog rata izvesti Opelo Stevana Hristića i Solunske pesme.

Koncerti će biti održavani u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije i Galeriji Narodnog muzeja, a završni koncert biće priređen, po tradiciji, u holu Druge gimnazije. I ove godine, u okviru saradnje dva festivala i dva grada, u okviru smotre “Mermer i zvuci“ svi horovi održaće svoje koncerte i u Aranđelovcu.