Ministarstvo u nedelju sprovodi 12. akciju preventivnih pregleda – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Ministarstvo u nedelju sprovodi 12. akciju preventivnih pregleda

Ministarstvo u nedelju sprovodi 12. akciju preventivnih pregleda

 

U više od 100 zdravstvenih ustanova – od domova zdravlja do kliničkih centara – građani će u nedelju, od osam do 16 sati, moći da provere svoje zdravlje.

U okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda, koju organizuje Ministarstvo zdravlja, radiće se oftalmološki i pulmološki pregled, po potrebi i rendgen pluća, i tumor markeri pluća i debelog creva.

 

I predstavnici Zdravstvenog centra Aranđelovca sutra od 8 do 16 časova organizuju akciju besplatnih preventivnih pregleda za sve građane pa I one koji nemaju overene kartice zdravstvenog osiguranja.U Domu zdravlja biće obavljani oftalmološki pregledi ,u ATD-u pneumoftiziološki pregledi a u laboratoriji opšte bolnice biće rađene analize na tumor markere debelog creva.

 

 

U prethodnih 11 akcija pregledano je više od 220.000 stanovnika. Za nekoliko hiljada, kažu u Ministarstvu zdravlja, ovi pregledi su bili spas, jer su im otkrivene bolesti za koje nisu znali i upućeni su na lečenje.

Posebno je značajno to što se u okviru 12. akcije prvi put organizuju i pregledi pluća, jer su razne plućne bolesti u Srbiji prilično rasprostranjene. U Ministarstvu zdravlja objašnjavaju da se plan besplatnih pregleda pravi po prioritetima, kako bi se markirale upravo najrasprostranjenije bolesti u našoj populaciji, pa je dosad najveći akcenat bio na otkrivanju kardiovaskularnih i malignih oboljenja.