„Na putu za bezbednost“ – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » „Na putu za bezbednost“

„Na putu za bezbednost“

Deca u saobraćaju najčešće stradaju zbog prelaska ulice van pešačkog prelaza. Učenici prvog i drugog razreda su najugroženiji, upozorava Agencija za bezbednost saobraćaja. Zato je, kažu, važno da se najmlađi pešaci dodatno edukuju.

„Deca najčešće imaju problem sa tim da nisu svesni rizika koji nosi prolaženje između parkiranih automobila jer ne znaju da na taj način vozači ne mogu dobro da ih opaze i da ih neće videti kada izlaze na ulicu. Zatim, nisu svesni da je igranje u blizini saoraćajnice takođe nebezbedno jer postoje šanse da im lopta izleti na ulicu“, objašnjava pedagog Anica Saković.

Da bi postali svesni toga, a istovremeno da im učenje bude zanimljivo, deci se pristupa na savremen način – kroz igru.

„Sama video-igrica ‘Na putu za bezbednost’ je dobra prilika koja može usmeriti nas sve da se više govori o ovoj temi i da deca sagledaju pravila ponašanja u saobraćaju iz različitih uglova“, napominje Sakovićeva.

Iz Ministarstva prosvete poručuju da će savremene obrazovne tehnologije doprineti lakšem usvajanju znanja o saobraćaju.

„Procenili smo da je način učenja primenjen deci, da je osavremenjen kroz savremene digitalne medije i da je to nešto što je deci prijemčivo. I da prati upravo reformu koju mi sprovodimo“, ističe Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Sigurnost u saobraćaju jako je važna i za predstavnike Francuske u Srbiji.

„S jedne strane, deca su, na neki način, prve žrtve u saobraćaju. A zatim, zato što će ta deca jednog dana postati vozači i trebalo bi da nauče sva ta pravila ponašanja u saobraćaju“, ukazuje Frederik Mondoloni, ambasador Francuske u Srbiji.

Cilj Strategije bezbednosti saobraćaja od 2020. godine da među žrtvama nesreća ne bude najmlađih, ali i da se broj povređene dece prepolovi u odnosu na prethodnu deceniju.

 

Izvor: RTS