Nabavka besplatnih udžbenika do polovine avgusta – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Nabavka besplatnih udžbenika do polovine avgusta

Nabavka besplatnih udžbenika do polovine avgusta

Postupak javne nabavke besplatnih udžbenika biće sproveden oko 15. avgusta, kazu u Ministarstvu prosvete i dodaju da će udžbenici stići na vreme, a đaci spremni ući u novu skolsku godinu.
Slavica Jašić iz Sektora za predškolsko i osnovno obrazovanje kaže za Tanjug da nabavka teče ustaljenom dinamikom, da je prošle godine besplatne udžbenike dobilo oko 84.000 đaka i da očekuju sličan broj i ove godine.

Pravo da o trošku države dobiju komplete imaju učenici iz socijalno ugroženih porodica, odnosno porodice koji su primaoci socijalne pomoći, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom (koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje ostvaruju po individualno obrazovnom planu i imaju potrebu za prilagodavanjem – Brajevo pismo, uvećan font), kao i porodice sa troje i više dece, ali je neophodno da deca budu u sistemu školovanja u Srbiji.

„Projekat nabavke besplatnih udžbenika realizuje se duži niz godina i sam proces otvaranja javne nabavke očekujemo oko 15. avgusta. Do ovog momenta prikupili smo podatke od škola o potrebama za standardne udžbenike, ali i za prilagođene udžbenike“, kaže Jašić.

Učenici mlađih razreda osnovne škole dobiće udžbeničke komplete za matematiku, srpski ili maternji jezik, svet oko nas i strani jezik. U starijim razredima predviđeni su udžbenički kompleti za matematiku, srpski ili maternji, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Izvorr: Tanjug