Nagorno Karabah: Rat i pandemija – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Nagorno Karabah: Rat i pandemija

Nagorno Karabah: Rat i pandemija

Vlažni podrumi u kojima se od artiljerijske vatre tokom pandemije koronavirusa krije stanovništvo Nagorno Karabaha, zone sukoba Jermenije i Azerbejdžana, postala su mesta u kojima jedni do drugih, borave ljudi inficirani Kovidom 19 – i oni koji su zdravi.

Lokalni ministar zdravlja čiji je test na Kovid 19 bio pozitivan nije prestao sa radom – uprkos temperaturi i zapaljenju pluća bolesti od koje je taj zvaničnik oboleo. Lekari kojima je potvrđen virus operišu ranjenike.

To je realnost života u gradu Stepanakert, glavnog grada područja Nagorno Karabaha koji se nalazi na azerbejdžanskoj teritoriji, a pod kontrolom je etničkih Jermena. Naalzi se u planinskom području Južnog Kavkaza i poprište je sukoba između jermenskih i azerbejdžanskih snaga.

Nemamo vremena da razmišljamo o koronavirusu“, kaže Irina Muselijan, stanovnica grada Stepanakerta koja je sa komšijama sklonište potražila u podrumu.

Sve to, u najvećoj meri, utiče na zdravstvene radnike.

Gotovo svi su se razboleli. Neki su koronavirus imali u blažoj formi – pojedini u ozbiljnijoj”, ukazuje doktorka Malvina Badalijan – šefica infektivne klinike u Stepanakertu.

Međutim, u sred rata i bolnicama preplavljenim ranjenicima, ne preostaje ništa drugo nego nastaviti sa radom.

Brojni lekari i medicinske sestre znali su da su zaraženi, ali se o tome nije javno govorilo”, kaže Ararat Ohanjanian, ministar zdravlja u regionalnoj vladi Nagorno Karabaha.

Dešavalo se da prilegnu kako bi im se snizila temperature – a nakon toga se pridignu kako bi nastavili sa operacijama”, prenosi Ohanjanian.

U ovom trenutku niko nema pravo da odstupi”, podvlači regionalni ministar zdravlja.

Poslednjih nedelja smanjen je intenzitet granatiranja grada Stepanakerta tako da su ambulantna vozila bila u mogućnosti da obiđu podrume i skoništa kako bi bolenima bila pružena pomoć.

Jermenija i Azerbejdžan su 17. oktobra zaključile sporazum – što je drugi pokušaj prekida sukoba u Nagorno Karabahu od kada su u tom području krajem septembra otpočeli sukobi dve strane.

Međutim, novopotpisani sporazum o prekidu vatre između Jermenije i Azerbejdžana u području Nagorno Karabaha je ugrožen – a dve strane optužuju jedna drugu za granatiranje teritorija koje drže pod kontrolom.

Nagorno Karabah je međunarodno priznat kao azerbejdžanska teritorija, ali ga kontrolišu jermenske snage usko povezane sa Jerevanom.

Dve države ratovale su do 1994. u sukobima u kojima je poginulo oko 30.000 ljudi.

Rusija, Francuska i Sjedinjene Države kopredsedavaju takozvanom Minsk grupom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koja je predvodila mirovne pregovore od ranih devedesetih godina prošlog veka.

Izvor: Glas Amerike