Nastavak saradnje OŠ Milan Ilić Čiča i Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Nastavak saradnje OŠ Milan Ilić Čiča i Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu

Nastavak saradnje OŠ Milan Ilić Čiča i Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu

Lea Zei, muzejski vodič iz Odseka za edukaciju, pozvala je učenike OŠ Milan Ilić Čiča na radionicu i stručno vođenje kroz izložbu Moda u modernoj Srbiji – Moda u Srbiji u XIX i početkom XX veka iz zbirke Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. 
Učenici drugog, sedmog i osmog razreda su 10.12.2019. posetili Muzej i učestvovali u programu edukativne interaktivne radionice.
Cilj radionica je da se razvije i unapredi nastava u osnovnoj školi obogaćivanjem sadržaja iz oblasti primenjene umetnosti. Prihvatanjem znanja, odgovarajućih metoda i tehnoloških postupaka, koji se koriste u disciplinama primenjene umetnosti obogaćuje se i nastava likovne kulture.
Umetnost je oduvek imala izuzetan značaj u vaspitanju i obrazovanju najmlađih, te tako i osmišljavanje i ostvarivanje ovakvog programa u radu sa učenicima, primenom novih pristupa u pedagoško-metodološkim postupcima, jeste iskorak u odnosu na dosadašnje uvođenje dece u svet umetnosti.
Prvi deo radionice bio je je stručno vođenje đaka kroz izložbu.
Realizator programa Lea Zei je pokazala, objasnila i približila predstavljen izbor od 81 originalnog modnog predmeta.
Đaci su posetom izložbe značajno utvrdili stečena i usvojili nova znanja. Naučili su kako našu burnu istoriju možemo pratiti i preko odevanja, do koje mere je Osmansko carstvo ostavilo trag na Srbiju i kako su naše kraljice i dame iz visokih srpskih građanskih klasa držale korak sa evropskom modom.
Drugi deo radionice se odnosio na praktičnu izradu radova inspirisanih eksponatima sa izložbe.
Učenici su koristili različite tehnike i materijale.
U radu radionice učestvovali su i nastavnici, Mirjana Ranitović i Zoran Banović.
Pored posete MPU, deca su deo slobodnog vremena provela uživajući u šetnji i obilasku užeg centra Beograda.