Nedelja prevencije raka grlića materice – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Nedelja prevencije raka grlića materice

Nedelja prevencije raka grlića materice

 

Počela je Evropska nedelja prevencije raka grlića materice i trajaće do 3. februara. Svake godine samo u Evropi od tog karcinoma oboli oko 60 hiljada žena, a polovina obolelih premine. Od ove crne statistike gore je samo to što bi jedan pregled mnogima sačuvao život. Ovogodišnja evropska nedelja usmerena je na prevenciju.

Loša statistika je i u našoj zemlji. U Srbiji svakog dana jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice.

Vršilac dužnosti direktora Instituta“Batut“ Verica Jovanović rekla je za RTS da je veoma važna primarna prevencija – ginekološki pregledi jednom godišnje, zatim, sekundarna prevencija – skrininzi i imunizacija koja je u poslednje vreme sve više aktuelna.

Jedan od načina da se žene zaštite jesu skrining programi, odnosno organizovano pozivanje na pregled. U Srbiji se sprovode od 2012. godine, a uključeno je 17 opština.

Doktorka Jovanović je navela da je do sada tokom skrininga 200 žena otkrilo bolest i apelovala još jednom da se jednom u tri godine urade ginekološki pregledi.

S obzirom na to da se širom Srbije danas održavaju besplatni preventivni pregledi, a među njima su i ginekološki pregledi, Jovanovićeva je rekla da se žene danas mogu pregledati u brojnim domovima zdravlja i drugim zdravstvenim ustanovama.

Izvor: RTS