Nova terapija od sada na listi RFZO – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Nova terapija od sada na listi RFZO

Nova terapija od sada na listi RFZO

Republički fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) obezbedio je biološku terapiju za pacijente s težim oblicima psorijaze.
To je juče saopšteno na konferenciji za novinare povodom Svetskog dana borbe protiv psorijaze koja je hronična autoimuna i sistemska bolest. Po proceni zdravstvenih stručnjaka u Srbiji od psorijaze boluje oko 140.000 ljudi, od čega 10 do 20 odsto ima teži oblik te bolesti.

Načelnik Odeljenja KBC „Zvezdara“ za dermatovenerologiju, Predrag Majcan rekao je da se biološka terapija primenjuje u svetu od 2004. godine.

„Biološka terapija se bolje podnosi, lakše se primenjuje, a ima i manje neželjenih efekata i kontraindikacije. Primenjuje se jednostavno, aplikacijom potkožne injekcije, jednom mesečno ili jednom u tri meseca“, rekao je Majcan.

Biološka terapija nije za sve pacijete ista i tavisi od starosti, površine kože zahvaćene psorijazom i njenog intenziteta, kazao je Majcan.

Predsednik udruženja „Pacijenti protiv psorijaze 3P“ Vladimir Kecić istakao je da se ta „bolest jako dobro drži pod kontrolom i pacijenti ne treba da se leče na svoju ruku, već da se jave dermatologu“.

Dermatološkinja Kliničkog centra Srbije, Mirjana Milinković Srećković rekla je da se na odluku RFZO o finansiranju biološke terapije čekalo više od deset godina, te tek sada „pacijentima možemo da preporučimo savremenu terapiju koja najuspešnije kontroliše psorijazu“, navela je ona.

Zamenik direktora Sektora RFZO za lekove, Željko Popadić, rekao je da je „biloška terapija dostupna svim pacijentima koji ispunjavaju uslove“ i da ih je zasad bilo 167.

autor: MIM

izvor: Beta