Novi prostor i oprema za studente Elektronskog fakulteta u Nišu, NIS uložio pet miliona dinara – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Novi prostor i oprema za studente Elektronskog fakulteta u Nišu, NIS uložio pet miliona dinara

Novi prostor i oprema za studente Elektronskog fakulteta u Nišu, NIS uložio pet miliona dinara

Studentima će oprema značiti u obučavanju iz oblasti mašinskog učenja za šta su potrebni veliki računarski resursi koje fakultet do sada nije imao.

„Veoma moćne mašine u smislu računara se nalaze ovde, mašine koje ne mogu da se sretnu svakog dana. Prema nekim podacima, NIS je obezbedio pristuo svojim serverima tako da to znači jer nigde ne možemo da dođemo do te količine podataka u laboratorijskom radu, a to je dobra prilika da vidimo kako sve to funkcioniše kada se zaista radi sa velikom količinom podataka“, kaže Dimitrije Krstić, student četvrte godine.

Ovaj prostor, zajedno sa već otvorenim Naučno-tehnološkim parkom u blizini, laboratorijskom lamelom pri fakultetu čija se izgradnja privodi kraju, Elektronskom fakultetu pruža osnovu za najsavremenije obrazovanje.

„U ovom prostoru opremljenom najmodernijom opremom i tehnologijom studenti i zaposleni fakulteta zajedno sa ekspertima iz NIS-a radiće na zajedničkim naučno-istraživačkim projektima na polju digitalizacije i novih tehnologija“, navodi Dragan Mančić, dekan Elektronskom fakulteta.

„Podržavamo sve naše ustanove koje rade upravo te programe, jer su oni inovativni i dovode do brzog zaposlenja i ono što je dobro strane kompanije ovde vole da ulažu u takve projekte gde mladi ljudi dobijaju posao sa velikim platama“, ističe Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Saradnja NIS-a sa vodećim fakultetima u oblasti digitalizacije podrazumeva i stipendiranje i zaposlenje.

Izvor: rts.rs