Objavljene očekivane otkupne cene žitarica, ratarima draže grantovane – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Objavljene očekivane otkupne cene žitarica, ratarima draže grantovane

Objavljene očekivane otkupne cene žitarica, ratarima draže grantovane

Ni rekordni prinosi prethodnih godina nisu sprečili čarke proizvođača i otkupljivača o tome u čijem džepu završava veći deo zarade od poljoprivrede. Od berbe maline do žetve suncokreta, gotovo da nije bilo otkupa, a da država nije pozivana u pomoć.

U ulozi sudije, resornom ministartvu ove godine će pomoći prognoza cena, koju su, kažu, uradili na osnovu domaćih i inostranih pokazatelja.

Očekivana prosečna cena pšenice trebalo bi da iznosi oko 160 evra po toni. I cena soje će biti veća nego prošle godine, a očekuje se da se kreće od 320 do 340 evra po toni.

Zbog afričke kuge svinja, najveće turbolencije očekuju se na tržištu svinjskog mesa koje će koštati 1,42 evra po kilogramu žive vage. Globalna nestašica palminog ulja trebalo bi da podigne cenu suncokreta.

Vukosav Saković iz Žita Srbije ističe da prognozirane cene nikoga ne obavezuju da ih prihvati.

Kako ukazuje, žetva neće početi danas već četiri meseca i odstupanja će biti veoma velika.

„Kada bi neko bilo ko u ovoj zemlji ili na svetu znao kolike su cene u žetvi, sigurno ne bi bio u Srbiji, bio bi u Čikagu na najvećoj svetskoj berzi i bio bi najbogatiji čovek na svetu“, kaže Saković.

Poljoprivrednici pozdravljaju najavljene cene ali od njih kažu ne očekuju mnogo.

„Nama su potrebne zagarantovane cene, potrebni su nam i terminski ugovori koji će sadržati garancije da ćemo isporučiti te količine robe i da će oni garantovati da će otkupiti tu robu i da ćemo po isporuci robe naplatiti svoje proizvode“, naglašava Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije.

U Ministartvu poljoprivrede kažu da nemaju nameru da bilo koga uslovljavaju, ali da su sa očekivanim cenama izašli kako bi poslali poruku da se kretanja na domaćem i svetskom tržištu prate, te da će im velika odstupanja u redovnom otkupu ukazivati na mešetarenje ili kartelsko ponašanje.

Izvor: rts.rs