Od Nove godine nove terapije i za karcinom pluća i hepatitis – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Od Nove godine nove terapije i za karcinom pluća i hepatitis

Od Nove godine nove terapije i za karcinom pluća i hepatitis

Zlatibor Lončar je, na sednici Skupštine na kojoj predstavnici Vlade odgovaraju na pitanja poslanika, kazao da su odluke o uvođenju novih terapija donele nadležne republičke komisije.

„Od Nove godine stiže najnovija terapija za karcionom pluća i najnovija terapija, jedna od trenutno najboljih, za hepatitis, ne samo za jednu bolest – multiplasklerozu“, kazao je Lončar odgovarajući na pitanje poslanika Đorđa Vukadinovića, koji je navodeći da u Srbiji ima oko 8.000, 9.000 obolelih od multiplaskleroze pitao kakve su šanse da se za njih obezbedi kompletna terapija sa novijom ili najnovijom generacijom lekova.

Lončar kaže da država razmišlja o svim, a ne samo o jednom vidu oboljenja podsećajući da je ove godine uvedena i najnovija terapija za melanom i još dosta drugih terapija.

„Nikada se više nije radilo i uvodilo novih terapija. Koja će se terapija uvesti – donose odluku nasi najveći stručnjaci iz te oblasti. Odluka ne može da se donosi pod pritiskom farmaceutske industrije, bilo koje druge industrije, udruženja“, istakao je Lončar.

Dodaje da kada se zna sa koliko novca se raspolaže, onda stručne komisije prave analizu šta za taj novac može da da najbolji efekat, odnosno šta može da da najbolji rezultat i najveći broj izlečenih pacijenata.

„To je osnov i tako se određuje i tako će se određivati dok sam ja na ovom mestu. Nema nikakvih pritisaka, niti će ih biti. Svako može da pokuša, da prave kampanju, razumem te ljude, ali nama je na prvom mestu zdravlje naših građana i najveća dobit koju u tom trenutku mogu da dobiju“, zaključio je ministar.

Izvor: rts.rs