Od septembra novi predmet u školama – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Od septembra novi predmet u školama

Od septembra novi predmet u školama

 

 

Srbija je posvećena agendi održivog razvoja 2030. koji je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, kaže predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, navodeći da je na parlamentu i vladi da radi dalje na primeni tih ciljeva, među kojima su smanjenje siromaštva i nastavak ekonomskog razvoja.

Otvarajući regionalni seminar o ciljevima održivog razvoja za parlamente centralne i istočne Evrope, ona je rekla da posebno mesto među tim ciljevima zauzima upravo smanjenje siromaštva, kao i obezbeđivanje zdravog života i izgradnja infrastrukture kako bi se unapredila ekonomija regiona.

Ona je navela da je deset odbora do sada razamtralo svoju ulogu nadzora nad uspostavljanjem održivog razvoja, među kojima su odbor za prava deteta, zdravlje, zaštitu životne sredine…

– Poslanici će biti uključeni u određivanju prioriteta u održivom razvoju – rekla je ona, i navela da je u planu neposredan dijalog sa građanima u gradovima i opštinama u kojima će poslanici razgovarati o značaju i implementaciji održivog razvoja u vezi sa mladima.

Takođe, ukazala je i da je u okviru reforme obrazovanja predviđeno da od septembra održivi razvoj bude jedan od izbornih predmeta.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović istakla je da se ciiljevi održivog razvoja odnose na običnog čoveka. Najveću korist će, prema njenim rečima, imati marginalne grupe.

– Ciljevi su smanjenje siromaštva, obezbeđivanje dostojanstvenog rada, jačanje institucija, podizanje ekonomije. To su sve konkretne stvari koje pomažu običnom čoveku da živi bolje – rekla je Đukić Dejanović.

Predsednica Interparlamentarne unije Gabrijela Kuevas Baron kaže da je agenda 2030 jedna vrsta sporazuma koja može da promeni sve zajednice, zemlje regiona i ceo svet ukoliko se budu sproveli ciljevi koji su tu definisani.

Stalna koordinatorka UN za Srbiju Karla Herši istakla je ključnu ulogu koju imaju parlamenti, posebno kada je reč o usvajanju zakona i budžeta.

– Vidimo da će parlament nastaviti da bude ključni akter u ostvarivanju ciljeva. Na Zapadnom Balkanu ostvarivanje ciljeva je snažo povezano sa reformama koje se odvijaju na putu ka Evropkoj uniji – rekla je ona.

Izvor: Tanjug