Oplenačka berba počinje u petak 6. oktobra – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Oplenačka berba počinje u petak 6. oktobra

Oplenačka berba počinje u petak 6. oktobra

Na svom zvaničnom facebook profilu predsednik opštine Topola Dragan Jovanović obratio se sugrađanima i pratiocima.

Njegovo saopštenje prenosimo u celosti.

Ove godine berba je nesto ranije pocece u petak 6 okobra. Vec uvece je koncert Ace Lukasa u Topoli, a u subotu je Dzenan Loncarevic.
Obicno kada su slave sumiramo sta smo radili govorimo o planovima za narednu godinu i ja cu samo danas da vam u par fotografija pokazem sta je ono na cemu radimo,sto ce u dobrom delu promeniti potpuno izgled Topole.
Kada sam pre neki dan govorio o odlasku sa Rusima u Istanbul na kosarkasku utakmicu neki su to shvatili kao sprdnju, ali PIK Oplenac je najveca Ruska investicija u Srbiji trenutno u proizvodnju hrane i usluge. Ruski vlasnici ce samo preko PIk-a u Topolu uloziti vise od 60.000.000 evra, najsavremenija vinarija koja ce biti najveca na Balkanu, destilerija za vocne rakije, apartmansko naselje preko puta vinarije i nov hotel na preko 8.000 kvadrata. Kljucno mi je da se u taj sistem poveze sto veci broj kooperanata.
Zatim celokupan izvoz svezeg voca ide na Rusko trziste i zato imamo cene voca u Topoli koje su medju najvecim u Srbiji. Upravo zbog saradnje sa Ruskon federacijom u Topoli se gradi i jedna od najvecih susara za voce u Srbiji. Na prostorima bivse Agrokooperative koja je propala i bila u stecaju (u medjuvremnu dobila novog vlasnika) firma Bolero iz Cacka gradi najmoderniju susaru koja ce susiti voce i to sljive, jabuke, jagodicasto voce i naravno sve ce ici ka Rusiji. O ovome projektu cu govoriti i narednih dana, ali on ce mnogo dobrog doneti Topoli vezati na stotine proizvodjaca koji ce imati siguran plasman robe i sigurnu isplatu. A nasem proizvodjavcu bas to treba sigurnost u proizvodnji.Eto ovo su razlozi kada Vas Rusi prepoznaju kao partnera i pozovu Vas na kosarkasku utakmicu sa Srbijom, plate sve troskove naravno da se ide. Nisam ja zeljan putovanja, a narocito na jedan dan gde je sve kao na tekucoj traci, ali se ljudi koji su bitni moraju ispostovati. Jer uzajamno poverenje je preduslov svega a narocito ovakvog posla i zato mi je vazno da je Topola u fokusu interesovnja nasih Ruskih prijatelja. Pogledajte u fotografiji kako to izgleda trenutno i to je samo jedan mali deo…
Nekadasnja potpuno propala Agrokooperativa, a danas i sutra jedna od najsvremenijih susara u Srbiji.