Optužbe i demanti zbog grada, ko je zakazao u Topoli – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Optužbe i demanti zbog grada, ko je zakazao u Topoli

Optužbe i demanti zbog grada, ko je zakazao u Topoli

U Topoli je od grada stradalo između petsto i hiljadu hektara voćnjaka, kažu u Opštini, a kao odgovorne navode radarski centar Bukulja. Tamo to demantuju: Kažu da su strelci samo na području Topole dejstvovali sa šest lansirnih stanica i u sedam navrata ispalili 12 protivgradnih raketa.

Markovići se već dugo bave voćarstvom, a u devet hektara mladih zasada, sa sistemom za navodnjavanje, uložili su, kažu, oko 25.000 evra. Grad ih je gotovo potpuno oštetio.

„Ovo je mlada voćka, mlad rod, i velika su oštećenja, velike rupe koje ne mogu da zacele“, kaže Dejan Marković.

Ni Miletići se posle grada ne nadaju zaradi. Zbog nevremena nisu je imali ni prošle godine.

„Ova koja je oštećena je samo za industrijsku preradu, za rakiju ili džem, šteta je velika“, kaže Živorad Miletić.

U Topoli je pod voćem oko pet i po hiljada hektara, a stradalo je između 500 do hiljadu hektara, kažu u Opštini, a kao odgovorne navode radarski centar Bukulja.

„Da je ispaljeno više raketa, ne bi bilo ove štete. Ne znam šta se to desilo, da li se to čuvaju rakete“, pita Slobodan Stevanović, protivgradni strelac.

Predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović kaže da imaju raketa, ali da je nešto zatajilo.

„Koliko imam informaciju od strelaca sa lica mesta, puca se posle grada, to je potpuno uzalud“, rekao je Jovanović.

U radarskom centru Bukulja to demantuju. Kažu da su strelci samo na području Topole dejstvovali sa šest lansirnih stanica i u sedam navrata ispalili 12 protivgradnih raketa.

„Pravovremeno se dejstvovalo, sistem je bio spreman za ovakav nailazak nepogode. Oblak se stvorio i izlučio za 15 minuta i na njega takvog, kakav se formirao, ispaljene su rakete u tri navrata, onoliko koliko je to metodološki propisano“, navodi Milan Spasić, šef radarskog centra Bukulja.

Ističu i da ispaljivanje raketa ne znači da grad neće pasti, već je da se naruši prirodni proces formiranja i narastanja gradonosnih oblaka. Dodaju i da ispaljivanje većeg broja raketa od potrebnog nema efekta.

Izvor: RTS