Otkrivanje biste Živanu Saramandiću – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Otkrivanje biste Živanu Saramandiću

Otkrivanje biste Živanu Saramandiću

Narodni muzej Vas poziva na svečano otkrivanje biste Živanu Saramandiću, danas od 16 časova, u Parku Bukovičke banje.

Autor biste je vajar Zoran Kuzmanović (rođen 1967. godine u Smederevu, diplomirao na FLU u Beogradu 1993. u klasi prof. Nikole Jankovića. Završio magistarske studije 2002. kod mentora profesora Vladimira Komada. Osnivač i rukovodilac „Umetničke radionice Kuzman“ od 2003. Umetnički saradnik na FLU u Beogradu od 2010).

O Živanu Saramandiću

„Odrastao sam u Aranđelovcu i tamo maturirao. Moji preci su bili poznati kao Saramandići sa Kisele vode. Moj pradeda Živan Saramandić poklonio je zemlju, dobar deo današnjeg parka u Aranđelovcu. “
Živan Saramandić

Živan Saramandić (Beograd, 2. april 1939 – Beograd, 29. januar 2012), naš poznati i svetski priznati operski pevač, svoje detinjstvo i mladost proveo je u Aranđelovcu. Muzikom je rano počeo da se bavi, a slavu počinje da stiče već kao student ekonomije, krajem 50-ih godina XX veka. Godine 1957. primljen je u Udruženje džez muzičara Srbije, a 1962. nastupa u varijetetu „Orfeum“ u Beogradu. Školovanje glasa započinje 1963, kada pohađa časove kod Zdenke Zikove. Tri godine kasnije, ulogom kralja u Verdijevoj operi Aida, dobio je stalni angažman u Narodnom pozorištu u Beogradu. Usledile su uloge u operama: Tiresijine dojke (1967) Fransisa Pulanka, Verdijevim operama Trubadur, Travijata (1967), Rigoleto (1969), Don Karlos (u kojoj je 1975. i 2000. godine igrao ulogu kralja Filipa), Atila (1987. i 1993), Nabuko, Rajičićevoj Simonidi (1967), Rosinijevoj operi Italijanka u Alžiru, Četiri grubijana Ermana Volf-Ferarija (1980), Don Kihot (1986), Seviljski berberin… Najznačajnija uloga u opusu Živana Saramandića bila je uloga Borisa Godunova u istoimenoj operi, 1974. godine.
Nastupao je u najpoznatijim svetskim operskim kućama – Boljšoj teatru u Moskvi i Karnegi holu u Njujorku, u Barseloni, Kijevu, Odesi, Petrovgradu, Atini, Sofiji, Varšavi, Pragu…. Ipak, ostao je veran Beogradskoj operi do kraja života.
U Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, s posebnim pijetetom neguje se uspomena na ovog izuzetnog umetnika, koji je oduvek bio privržen Aranđelovcu.