Plate veće do kraja godine, penzije od 1. januara – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Plate veće do kraja godine, penzije od 1. januara

Plate veće do kraja godine, penzije od 1. januara

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je jutros da će penzioneri do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a da se povećanje penzija očekuje od prvog januara 2020. godine.

Mali je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati povećanje plata do kraja godine.

„Do kraja godine naši najstariji sugrađani treba da očekuju jednokratno 5.000 dinara, ako kalkulacije budu tačne, uz povećanje od 1. januara – videćemo koliko će biti shodno švajcarskoj formuli“, kaže Mali.

Mali je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati povećanje plata do kraja godine.

„Do kraja godine biće povećanje plata u javnom sektoru, vrlo brzo za desetak dana, samo da pogledamo kako nam stoji budžet, do polovine septembra znaćemo koliki će procenat povećanja biti“, istakao je Mali.

On je ukazao da postoji veliki broj izazova, usporava nemačka ekonomija, evrozona – sve to može da utiče na stope rasta naše ekonomije.

„Situacija u budžetu je takva da rezultati ekonomskih reformi iz 2014. godine daju za pravo da rezultate i efekat vratimo građanima Srbije kroz povećanje plata i penzija“, istakao je Mali.

Kvalitet života po pitanju infrastrukture raste shodno tome da investiramo što više kroz nacionalni ivesticioni program, a sa druge strane, rekao je Mali, dodajući da „želimo da životni standard što pre dođe do nivoa koji je potreban“.

„U decembru ćemo sa povećanjem plata imati prosečnu platu od preko 500 evra. Dakle, počeli smo sa 320, pre par godina, polako, ali sigurno, idemo ka podizanju životnog standarda bez ugrožavanja makroekonomske stabilnosti, kroz stabilne finansije“, zaključio je Mali.

Ugledni časopis Fajnenšel tajms u najnovijem broju objavio je da Srbija privlači skoro 12 puta više stranih investicija nego ekonomije njene veličine.

„Ovo je veoma dobra vest za građane, samo u roku od tri nedelje dve dobre vesti. Najpre smo proglašeni za rekordera po pitanju broja stranih direktnih investicija, 107 prošle godine. Pre dva dana i po obimu investicija smo broj jedan u svetu, dominira kineska fabrika u Zrenjaninu“, ističe Mali.

Rekao je da ga ohrabruje da je u prvih šest meseci ove godine imamo 1,9 milijardi evra stranih direktnih investicija što je 31,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Od januara povećanje penzija ne manje od 5 odsto

Penzije će od januara 2020. godine biti povećane minimalno za pet odsto, najavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je potvrdio da će svi penzioneri bez obzira na visinu penzija, do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara.

„Danas sam imao skoro dva sata razgovore sa predstavnicima MMF-a, mogu da potvrdim da ćemo ići na jednokratnu pomoć za najstarije sugrađane od 5.000 dinara već ove godine. Svi penzioneri, ne samo oni sa najnižim primanjima dobiće tu pomoć“, rekao je Mali novinarima nakon obilaska gradilišta budućeg kolektora u Jajincima.

Naveo je da će se ići na takozvanu „švajcarsku formulu“ za usklađivanje penzija i da treba videti kakav će rezultat u budžetu biti u septembru.

„Povećanje penzija će biti ne manje od pet odsto od januara 2020. godine“, rekao je Mali.

Ministar je podsetio da je suficit u prvih sedam meseci ove godine 48,5 milijardi dinara.

„Želimo taj novac da vratimo građanima Srbije. Idemo i sa povećanjem plata i sa povećanjem penzija. Ići ćemo i sa minimalno dvocifrenim povećanjem minimalne cene rada“, rekao je Mali.

Ono što je zarađeno, rekao je Mali, rezultat je teških reformi koje je predsednik Aleksandar Vučić započeo još 2014. godine.

„Sada vidimo rezultate, novac ide građanima za povećanje njihovog životnog standarda i za investicije“.

Rekao je da je već druga dobra vest stigla od Fajnenšel tajmsa, ne samo to da je Srbija rekorder po broju stranih direktnih investicija (SDI) nego i po njihovoj vrednosti.

Naglasio je da veliki broj investitora dolazi u Srbiju, da se smanjila stopa nezaposlenosti i da ima više novca u budžetu.

„Naša privreda raste samim tim se otvara prostor za povećanje plata i penzija na realnim osnovama i za investiranje“, rekao je Mali i naveo da je u poslednjih pet godina otvoreno više od 300 kilometara autoputeva i da je to jedan od razloga zašto Srbija privlači sve veći broj investitora i smanjuje nezaposlenost.

Podseća da je u ovom trenutku stopa nezaposlenosti 10,3 odsto a da je 2013. godine bila 25,9 odsto a poručuje da je cilj države da već sledeće godine stopa nezaposlenosti bude jednocifrena.

Izvor: Tanjug