Počeo sa radom skener – nedostaju sestre i lekari – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Počeo sa radom skener – nedostaju sestre i lekari

Počeo sa radom skener – nedostaju sestre i lekari

 

Aranđelovčani su nedavno dobili potpuno novu, moderno opremljenu polikliniku pri Opštoj bolnici, a ovih dana počeo je da radi i najsavremeniji skener. Tako će sada više od 80.000 ljudi koji se leče u ovom zdravstvenom centru imati najblje uslove za dijagnostiku glave, grudnog koša i male karlice. Do kraja januara radiologe u Zdravstvenom centru Aranđelovac za rad na novom skeneru edukovaće stručni tim Urgentnog centra Srbije.

Izgradnja Poliklinike, koja je koštala oko milion evra, a u sklopu koje se nalazi i novi skener kao poslednja reč tehnike, počela je pre osam godina, ali su radovi ubrzani pre godinu i po.

„Bekament fondacija“, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, lokalnom samoupravom i privrednicima grada Aranđelovca, uspešno je završila projekat za koji je prikupljena donacija od 116 miliona dinara. Na oko 800 kvadrata smeštena je nova hirurška služba sa ambulantama, kao i oprtopedska, internistička, kardiološka i endokrinološka ambulanta. Uskoro će početi s radom i urološka, pedijatrijska i neurološka ambulanta.

 

 

Iako još traje obuka rendgenologa i tehničara za rad na novom skeneru, u prvim hitnim slučajevima već su postavljene prave dijagnoze zahvaljujući ovom uređaju.

Nijedna lokalna bolnica u Srbiji nema digitalni skener takvog tipa, pa se i kolege iz Kliničkog centra iznenade kad dođu kod nas – kaže dr Nina Jeličić, direktorka aranđelovačke bolnice. – Besplatnu edukaciju za rad na ovom uređaju omogućio je dr Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra, i svake srede i petka dolaze stručnjaci iz Beograda i obučavaju naše tehničare i rendgenologe, kojima sam zahvalna na entuzijazmu s kojim odlaze na obuku.

Prema rečima dr Jeličić, radom skenera rasteretiće se i bolnica u Kragujevcu, u kojoj na dijagnostiku čeka više od 500.000 građana.

Skener i Poliklinika samo su deo projekata kojim će se u narednim godinama znatno poboljšati lečenje pacijenata u Aranđelovcu. Sledeće godine na proleće trebalo bi da počne velika rekonstrukcija bolnice. O tome koliko je trenutno u lošem stanju svedoči i podatak da je rekonstrukciju Opšte bolnice Aranđelovac, za Ministarstsvo zdravlja jedan od prioriteta. Projekat je vredan više od 10 miliona evra.

– Radovi bi trebalo da počnu na proleće 2019. godine i trajaće oko dve godine. Nakon toga će Aranđelovac u decenijama koje slede imati najbolju negu i dijagnostiku za sve pacijente – kaže dr Jeličić. – Bolničke sobe će biti dvokrevetne, najviše trokrevetne, i svaka soba će imati toalet.

Aranđelovačka Opšta bolnica trenutno ima 142 postelje, a lane je kroz nju prošlo 104.000 pacijenata.

Nedostaju sestre i lekari

Godinama smo čekali na rekonstrukciju Poliklinike i skener, sada očekujemo i veliku rekonstrukciju bolnice, ali nam je problem manjak zdravstvenih radnika – kaže dr Jeličić. –

U poslednje vreme je u Nemačku otišlo 10 medicinskih tehničara i sestara. Obratli smo se Ministarstsvu zdravlja. Osim toga, nedostaje nam i desetak specijalista – hirurga, anesteziologa, ginekologa, ortopeda.

 

Izvor: Večernje novosti, B. Caranović