Početak pregovora države i sindikata o minimalcu 15. avgusta – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Početak pregovora države i sindikata o minimalcu 15. avgusta

Početak pregovora države i sindikata o minimalcu 15. avgusta

Ministar finansija Siniša Mali sastaće se u Palati Srbija sa ministrom za rad Zoranom Đorđevićem uoči zvaničnog početka pregovora sa sindikatima, a tema sastanka biće minimalna cena rada.

Foto: rtvsunce.com

Sindikalni bojkot rada Socijalno-ekonomskog saveta Srbije zbog situacije u Republičkom geodetskom zavodu neće uticati na učešće predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije u pregovorima o minimalnoj ceni rada, rečeno je u SSSS.
Trenutna minimalna zarada u Srbiji iznosi oko 27.000 dinara.
Inače, Unija poslodavaca Srbije je tokom jula ispitivao stavove poslodavaca o visini minimalne cene rada u Srbiji. Predloženi iznosi minimalca kreću se od 160 do 300 dinara po satu, ali je najveći broj privrednika predložio rast od 10 odsto, uz poreske olakšice koje očekuju.
Dobijeni rezultati pokazuju da se stavovi poslodavaca u velikoj meri razlikuju i dok privrednici iz sektora tekstilne industrije i trgovine smatraju da nema osnova za rast minimalne cene rada, poslodavci iz prerađivačkog sektora smatraju da minimalac treba povećati, ali za onaj procenat za koji budu rasterećeni poreza i doprinosa na zarade.
Prostora za rast zarada ima najviše kod poslodavaca koji poslovnu delatnost obavljaju u Beogradu ili na teritoriji Vojvodine, dok je najmanje očekivan rast zarade u Istočnoj i Južnoj Srbiji.
Autor: Tanjug