Početak proleća iskoristite za ulepšavanje vaših domova – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Početak proleća iskoristite za ulepšavanje vaših domova

Početak proleća iskoristite za ulepšavanje vaših domova

 

Prolecno cveće je veoma važno za lep izgled vašeg doma. Početak proleća valjalo bi iskoristiti za ulepšavanja vaših vrtova, terasa ,za sadnju i sejanje baštenskog cveća, za nabavljanje novog cvece za dvoriste od kojeg ćemo da napravimo prelepu oazu.

prolecno cvece
Naravno treba da se držimo osnovnih saveta o izboru i gajenju prolecno cvece, jer ono će sigurno lepo da napreduje i svaki dan će da vas obraduje lepim cvetovima, pa ćete sigurno želeti da provodite što više vremena u vrtu.

SADNJA CVECA U PROLECE

CVECE LEPI JOVA

 

lepi jova cvece

 

Lepi jova je prolecno cvece koje je veoma pogodno za početnike jer ne zahteva preternu negu.
Biljka je veoma krha, ima vrlo atraktivne cvetove koje su bele, roze, svetlo i tamno crvene, ljubičaste boje.
Ako ste sadnju lepog jove obavili u januaru, proleće je pravo vreme za uživanje u njegovoj lepoti.
Najbolje vreme za rasađivanje biljčica kad su se formirala prva dva para listića.
Prihranjivanje se vrši gnojivom koje u sebi nema fosfor, s njim podstičemo rast biljke . Naravno, obavezno je potpuno prošušivanje zemlje između dva zalivanja.
Od nicanja do prvih cvetova, treba oko 5 do 6 nedelja, osetljiv je na hladnoću, ako biljku gajite u saksiji u vrt je iznesite kad prolećni dani budu topliji.

 PETUNIJA CVECE

Petunija je prolecno cvece , sezonska cvetnica koja je veoma raprostranjena kao cvece za dvoriste . Veoma su popularne zbog svojih cvetova koji su zvonoliki, levkasti, puni ili jednostavni, kovrdžavi bez mirisa ili sa mirisom, mali ili veliki i skoro su u svim bojama.
Petunije se kod nas gaje kao jednogodišnje biljke, a ime su dobile po južnoameričkom nazivu petun jer imaju slične cvetove.Njen rod ima oko 35 vrsta.

Petuniju treba da zasejemo u januaru, u rastresitu zemlju, voli dosta vlage, a ona spada u cvece koje se sadi u martu.

petunija cvece
Razmnožavanje je petunije je reznicama , a sadnja se obavlja kada se na jednoj biljci formira jedan par pravih listića.
Njeno odžavanje je jednostavno, prskanje sa preparatima na bazi bakra i redovna prihrana. Najviše se gaji u saksijama koje na proleće ukrašavanju bašte, balkone i koristi se kao cvece za terase.Petunije se iznose na terase u aprilu, posle prvih mrazeva, a i tada mogu da se presade u žardinjere ili veće saksije.
Petunija da bi obilno cvetala treba da je okrenemo na istok ili zapad ka suncu. Prija joj i pozicija na jugu ,ali mora da ima popodnevni hlad, kako ne bi svenula. Sever se za petonije nikako ne preporučuje jer onda vene i gubi cvetove i osetljivija je na biljne vaši.
Stalno treba da se prihranjuje ,koristi se tečno djubrivo za jednogodišnje vrste  jednom nedeljno.
Treba da se skidaju uveli cvetovi petunija  da bi se brže stvorili novi pupoljci.

verbena cvece

VERBENA CVECE

 Verbena je jedna od najlepših  jednogodišnjih prolecnih cvetnica. Za sadnja cveca u prolecesu posebno popularne i viseće vrste verbene. Boja i oblik cveta su različiti. Narastu i do metar u dužinu, a stablo može da raste i u vidu malih žbunova koji su visine do 30 cm.
Verbena  može da se kombinuje i sa drugim jednogodišnjim biljkama kojima prija sunce.
Cvetići verbene imaju oko sebe reckave klistiće koje na dodir znaju i da pecnu malo. Bpoja cvetova je bela, plava, crvena, roza. Pažljivo ih uklonite kada precvetaju.
Cveta od ranog proleća pa do prvih jesenjih dana. Da cvetanje traje što duže, u junu biljku malo orežite da podstaknete njenu razgranatost.
Zalivanje i prihranjivanje ne treba da bude obilno i često., jer je verbena prolecno cvece koje ne traži puno nege.

CVECE NOCNA FRAJLA

Nocna frajla je dvogodišnja vrsta, koja sa svojim raskošnim cvetovima, mirisom i bojom je idealna kao cvece za dvoriste .
Poreklo vodi iz Evroazije, a dobro uspeva i u Sredozemlju. Stablo nocne  frajle  je tanko i nežno, žbunasto ili razgranato, može da izraste i do visine od 1 m.Postoje i žbunaste vrste koje su nešto niže.
cvet nocna frajlaNocna frajla je jedna od omiljenog  prolecnog cveca za baste zbog njenog mirisa tokom noći koji je opojan. Nocna frajla ima sivozelene listove i cvetove sa četiri latice i mogu da budu raznih boja. Cveta krajem proleca i nastavlja sa cvetanjem preko leta. Cvetovi su sitni, mirisni, bele, ljubičaste i roze boje.Danju su zatvoreni, a noću se otvaraju. Nocna frajla voli polusenovita i svetla mesta, zemljište koje je bogato humusom. Dobar je izbor za početnike jer je vrlo otporna na mrazeve i ne zahteva posebnu negu. Gaji se kao i cvece za terase jer joj ogovara senovita strana balkona.
Sadnja cveca u prolece je veoma jednostavna, treba samo malo da se uloži truda i rezultati ce se sami pokazati. Imaćete divnu baštu u kojoj ćete uživati sa vašim najmilijima.