Počinje školska godina: Vozači, vozite oprezno zbog školaraca! – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Počinje školska godina: Vozači, vozite oprezno zbog školaraca!

Počinje školska godina: Vozači, vozite oprezno zbog školaraca!

Danas je počela nova školska godina, pa se vozačima savetuje da voze pažljivije i budu naročito oprezni zbog najmlađih…

Kao i na kraju svakog leta, potrebno je da vozači povedu posebnu pažnju u zonama u kojima se nalaze škole i da prilagode brzinu kretanja svojih vozila.

Brzina kretanja u zoni škole u naselju ograničena na 30 km/h, u periodu od 7 do 21 h, osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno.

Brzina od 30 km/h je takozvana „opraštajuća brzina“ za decu koja se svojom nepažnjom nađu na kolovozu kada nailazi automobil.

Pri toj brzini vozač ima veće šanse da izbegne dete-pešaka, odnosno dete ima veće šanse da preživi ako ga vozilo udari. Treba imati na umu da svako povećanje brzine kretanja vozila u zoni škole smanjuje mogućnost izbegavanja saobraćajne nezgode u kojoj su učesnici deca i povećeva verovatnoću tragičnog ishoda eventualne nesreće.

„Zona škole“ je deo puta ili ulice u neposrednoj blizini škole i kao takva obeležena je odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom. Kazne za prekoračenje brzine u zoni škole su do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i zabrana upravljanja motornim vozilom do 12 meseci.

Roditelji, sa svoje strane, takođe imaju veliki uticaj na bezbednost đaka u saobraćaju.

Oni će najbolje pripremiti dete za kretanje od kuće do škole – sopstvenim pozitivnim primerom, što je naročito važno kada je reč o đacima prvacima koji ove godine kreću u školu i po prvi put stiču samostalna iskustva o ponašanju u saobraćaju.

Svim đacima želimo srećan i bezbedan početak školske godine!