Nakon što je procenila da u Srbiji ima oko 260.000 stanova koji se izdaju, a da za samo jedan odsto postoje ugovori o zakupu na osnovu kojih stanodavac mesečno plaća 20 odsto poreza, država je rešila da krene u odlučnu borbu da sredstva koja vlasnici stanova zakidaju poreznicima usmeri na punjenje budžeta. U ostvarivanju ovog cilja trebalo bi da pomogne novi Zakon o stanovanju koji bi u sve stambene zgrade sa više od 30 stanova uveo licencirane upravnike koji će, uz nadoknadu koju će im davati stanari, između ostalog brinuti i o tome ko, gde i po kom osnovu živi.

U međuvremenu se oglasila i Poreska uprava Srbije koja je pozvala sve vlasnike stanova koji se izdaju da odmah posle sklapanja ugovora o zakupu ovoj Upravi dostave uredno popunjenu prijavu. Kako bi pokazala da se ne šali Poreska uprava je štampala i flajere koji stanodavce pozivaju na ispunjenje ove obaveze. Da oni koji žele da izvrdaju zakonsku obavezu ne bi, poput mnogih koji posluju u sivoj zoni, mogli da se oslone na manjak i korumpiranost inspektora Poreska se dosetila da, aktiviranjem poreskog alarma, na svoju vodenicu navede takozvane odgovorne građane.

– Kriza, smanjenje plata, rast komunalnih troškova i velika ponuda, koja je delom posledica ekspanzivne gradnje, a delom teške ekonomske situacije koja je mnoge porodice dovela na ivicu egzistencije primoravši ih da se stisni i izdaju deo stana, rezultirala je velikom ponudom koju ne prati adekvatna tražnja. Zbog toga su stanarine, u odnosu na godine pre ekonomske krize, snižene za oko 20 odsto. Kako velika ponuda i dalje deluje na tržište situacija se kreće ka dodatnom obaranju kirija, pa se stanovi izdaju sve teže i za sve manje para. Ako država ostane dosledna u nameri da sve stanarine oporezuje sa 20 procenata teško da bi stanodavci mogli da nađu računicu po kojoj bi im se, odvajajući petinu od kirija koje je kriza već zakinula za isti procenat, isplatilo da u svoje stanove, uz velike rizike, primaju nepoznate ljude. Jer, ne treba ispustiti iz vida da danas država koja traži svoj deo kolača ni na koji način ne osigurava stanodavca. Posledice viđamo često kroz slike ojađenih vlasnika stanova kojima su stanari ostavili velika dugovanja za komunalije, pokrali ili oštetili nameštaj, pobegli ne plativši kiriju. Priče o tome da će potpisivanjem ugovora stanodavci biti zaštićeni ne stoje, jer po sadašnjem zakonu vlasnik stana mora da plati sve račune i troškove koji su mu napravili nesavesni stanari, pa da ih onda tuži, što se obično pretvara u dug i skup proces od koga mnogi odustaju, kaže Dejan Talijan – vlasnik agencije za nekretnine.