Potpisan sporazum o namerama između DFC, Eksim, Beograda i Prištine – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Potpisan sporazum o namerama između DFC, Eksim, Beograda i Prištine

Potpisan sporazum o namerama između DFC, Eksim, Beograda i Prištine

Kako je saopšteno iz DFC i američke Eksim banke, potpisani sporazumi nisu obavezujući i biće praćeni standardnim radnjama pre nego što finansiranje projekta bude zvanično uspostavljeno.

„Auto-put mira doprineće ekonomskom razvoju i regionalnoj integraciji, povezivanjem Niša i Prištine“, kazao je predstavnik DFC Adam Bouler, dodajući da će taj projekat „služiti kao moćan simbol novih, transformišućih odnosa“ Beograda i Prištine.

On je dodao da je DFC u saradnji sa američkom Eksim bankom posvećena napretku mirovnog procesa, investiranjem u projekte koji donose nova radna mesta i održive ekonomske koristi za obe strane.

Predsedavajući američke Eksim banke Kimberli A. Rid rekao je da je da je auto-put mira značajan korak u ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine.

„Pohvaljujem rad predsednika Trampa i cele administracije na ovom istorijskom sporazumu…Izvozno-uvozna banka SAD je posvećena podršci procesa koji donose napredak ekonomskom razvoju i zapošljavanju u regionu i podržava američki izvoz i radnike“, kazao je.

Kako je saopšteno, DFC i Eksim planiraju da kasnije ovog meseca pošalju delegacije u Beograd i Prištinu kako bi se ostvario napredak u radu na aAuto-putu mira i na drugim projektima.

DFC će se takođe posvetiti radu na terenu u sklopu otvaranja svog prvog predstavništva u regionu.

Stalno predstavništvo DFC u Beogradu olakšaće sprovođenje primarnih projekata, kao što je auto-put mira, koji će dovesti do stvaranja novih radnih mesta i ekonomskog rasta u regionu, dodaje se u saopštenju.

Izvor: rts.rs