Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Inkluzija romske dece u obrazovni sistem je veliki izazov – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Inkluzija romske dece u obrazovni sistem je veliki izazov

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Inkluzija romske dece u obrazovni sistem je veliki izazov

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks saglasili su se danas da je inkluzija romske dece i dece sa invaliditetom u obrazovni sistem veliki izazov za društvo, te da je neophodno uložiti dodatne napore za prevazilaženje barijera.

Kako je navedeno u saopštenju poverenice, jedan od načina za to je i obezbeđivanje personalnih asistenata deci kojoj je to neophodno.

Teme razgovora sastanka bile su i uloga i nadležnosti nezavisnih institucija u zaštiti ljudskih prava, kao i planirane aktivnosti usmerene na poboljšanje položaja najosetljivijih društvenih grupa.

U saopštenju se navodi da je Janković predstavila Muižnieksu rad Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, a naročito postupanje po pritužbama, pokretanje strateških parnica, preporuke mera za ostvarivanje ravnopravnosti i upozorenja za javnost i upoznala ga sa najvažnijim planovima institucije za predstojeći period.

Muižnieks je izrazio punu podršku instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti kako bi se diskriminacije što efikasnije suzbijala, a svi građani i građanke uživali jednaka prava.

 

Izvor: Tanjug