Prednosti savremene hirurgije u lečenju tumora jetre – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Prednosti savremene hirurgije u lečenju tumora jetre

Prednosti savremene hirurgije u lečenju tumora jetre

Brojne vrste raka drugih organa često metastaziraju u jetri. Prvi simptomi su obično nespecifični kao što su gubitak telesne težine, nelagoda, mučnina…

„Jetra je prvo mesto metastaziranja raka debelog creva zbog antomskog odnosa i cirkulacije koja direktno donosi tumorske ćelije. Jetra predstavlja prvi i osnovni filter za zloćudne ćelije i najveći deo loših ćelija se završava na tom nivou. Veoma mali broj odlazi na pluća i u neke druge organe“, kaže prof. dr Aleksandar Karamarković, hirurg KBC „Zvezdara“.

Nekada su ti pacijenti bili bez nade za izlečenje. U poslednjoj deceniji njima je produžen život savremenom hirurgijom uglavnom bez krvarenja.

„Savremene kontrole krvarenja u hirurgiji jetre su toliko usavršene i mi ih svakodnevno primenjujemo i kao rezultat toga imamo značajan broj zahvata kojima se odstranjuje manji ili veći deo tkiva jetre, da gotovo i nemamao značajan gubitak krvi“, kaže doktor Karamarković.

„Sada ne osećam neke bolove, nešto sasvim blago i sa fiziterapeutom radim, pomalo ustajem, iz dana u dan ide na bolje“, kaže jedna pacijentkinja.

Prednosti su velike. Smanjuje se stopa postoperativnih komplikacija, zatim mnogo je manji broj zloćudnih tumora.

Izvor: rts.rs