Predstavljanje knjige Duška Lopandića o Nemanjićima – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Predstavljanje knjige Duška Lopandića o Nemanjićima

Predstavljanje knjige Duška Lopandića o Nemanjićima

U okviru proslave velikog jubileja – 150 godina od otvaranja prvog Čitališta u gradu, Narodna biblioteka „Sveti Sava“ organizuje predstavljanje knjige „Nemanjići: vladari i vreme srpskog srednjeg veka“ Duška Lopandića.
Knjiga je izašla u okviru beogradske Izdavačke kuće „Dereta“ i predstavlja pripovest o usponu i kraju srednjovekovne Srbije, o rađanju i usponu kraljevine, o carstvu, o odbrani od osmanske najezde, sve do pada despotovine. Ova iscrpna istorija, počinje od predaka Nemanjića, preko same „svetorodne dinastije” (Stefan Nemanja, Sveti Sava, Stefan Prvovenčani, Radoslav, Vladislav, Uroš I, Dragutin, Uroš II, Milutin, Stefan Uroš III Dečanski, car Dušan i Uroš), sve do njenih sledbenika i potomaka.
Dr Duško Lopandić je stručnjak za evropske studije i diplomata. Doktorirao je evropsko pravo na Sorboni u Parizu. Uz desetak stručnih knjiga, objavio je više dela iz oblasti popularne istorije („Letopis velikih župana“, „Purpur imperije“, „Dinastije koje su vladale Evropom“) kao i brojne članke u časopisu „Politikin zabavnik“.
Pored autora, o knjizi govori i Ratomir Milikić, istoričar, koji se bavi posleratnom diplomatskom istorijom Jugoslavije, s posebnim osvrtom na odnose sa veodećim svetskim silama.

Predstavljanje knjige „Nemanjići: vladari i vreme srpskog srednjeg veka“ Duška Lopandića je u četvrtak, 12. septembra 2019. godine u 19 časova u Čitaonici biblioteke.