Preko IPARD-a do konkurentnije poljoprivrede – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Preko IPARD-a do konkurentnije poljoprivrede

Preko IPARD-a do konkurentnije poljoprivrede

Poljoprivrednim proizvođačima iz Srbije koji su konkurisali za korišćenje novca iz IPARD fondova uručena su rešenja o dodeli sredstava iz ovog programa u Vladi Srbije. Rešenja su uručili: Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici.

Ministarka Joksimović je rekla da je evropsko tržište zahtevno, da je našu poljoprivredu neophodno učiniti konkurentnijom i boljom, zbog čega je mogućnost korišćenja IPARD fondova veoma važna.

fabrici

Tanjug (Dimitrije Goll)

 

Ono što je novina i na šta smo veoma ponosni kao Vlada (Srbije), to je da smo od ove godine, od maja meseca, kada sam potpisala IPARD program za Srbiju, uspeli da obezbedimo za naše poljoprivrednike, za srpski agrar, za srpskog poljoprivrednika, bespovratna sredstva u iznosu od 175 miliona Evra, bespovratno, do 2020. Godine“ rekla je Joksimovićeva.

„Danas, ovo konkretno što je bilo, imali smo 85 aplikacija. To je za nabavku opreme i mehanizacije. Mi smo već, deset i deset smo uručili. Ima dvadesetak njih koji su odbijeni zato što zahtevi nisu adekvatni, ostali su u radu i oni će biti u danima koji su ispred nas“ potvrdio je za RTV ministar poljoprivrede Branisalv Nedimović.

Ranije ove godine, tokom juna, ili jula, smo ispunili uslove za akreditovanje za IPARD fondove i to je bila prekretnica za Srbiju, da postane deo jedne od najvećih politika EU, a to je zajednička agrarna politika“ podsetio je šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici.

Tomas Marinković, povratnik iz Nemačke, koji je dobio sredstva za ugradnju plastenika na 70 Ha, kaže da je ova stimulacija važna, ali da je poljoprivrednicima neophodno pomagati u kontinuitetu.

„Mi moramo da investiramo kompletan novac, da bismo dobili povraćaj, što je za mnogo poljoprivrednika u Srbiji verovatno teško. Ko ima ogroman novac da uloži, da bi vratila EU, odnosno, ministarstvo novac? Tako da na tom planu možda mora nešto da se uradi“ rekao je.

Koliko velika zainteresovanost među poljoprivrednicima vlada za korišćenje ovih sredstava govori i podatak da je do sada upućen 381 zahtev za nabavku traktora.

 

Izvor: RTV(Radoslavka Žigić)