Projekat za nove montažne kuće i otkup seoskih domaćinstava – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Projekat za nove montažne kuće i otkup seoskih domaćinstava

Projekat za nove montažne kuće i otkup seoskih domaćinstava

Foto: Printscreen

Projekat pod nazivom „Podrška interno raseljenim licima i povratnicima u četiri jedinice lokalne samouprave u Srbiji kroz obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja i mera ekonomske održivosti“ potpisan je danas u maloj sali Opštine Aranđelovac.

Organizuje je Arbeiter Samariter Bund (ASB)u saradnji sa Opštinom Aranđelovac.

Cilj događaja je svečano potpisivanje ugovora za kupovinu seoskih i montažnih kuća, između predstavnika ASB-a i korisnika koji su izabrani da dobiju pomoć u vidu stambenog zbrinjavanja.

ASB je u okviru ovog projekta na teritoriji Aranđelovca obezbedio 2 montažne kuće i 3 seoska domaćinstva za interno raseljena lica i povratnike po sporazumu o readmisiji. Vrednost projekta je oko 76 hiljada evra, a očekuje se da bude okončan najkasnije do kraja godine.

Projekat se sprovodi u četiri opštine (Kruševac, Aranđelovac, Ub i Ćićevac), a finansiran je sredstvima Evropske unije u okviru programa „EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reintegraciju povratnika” i za cilj ima nalaženje trajnog, adekvatnog stambenog rešenja i mera ekonomske održivosti.

Opština Aranđelovac je i u prethodnom periodu sprovodila niz aktivnosti u saradnji sa Vladom Republike Srbije i raznim organizacijama u cilju pomoći izbeglim i raseljenim licima: preko 1,2 miliona evra uloženo je u poslednjih nekoliko godina; 40 porodica dobilo domove u Aranđelovcu; preko 200 porodica dobilo je 500 paketa pomoći – građevinski materijal i ekonomsko osnaživanje; 2014. godine podeljeno 16 stanova za socijalno ugrožene; 2017. godine obnovljena 41 romska kuća, očekuje se i nova zgrada solidarnosti.

Arbeiter-Samariter-Bund Serbia (ASB) je nemačka organizacija usmerena na humanitarne i socijalne delatnosti i najviše angažovana u oblastima civilne zaštite, uslugama spašavanja i socijalnim uslugama. ASB je kao nepolitička i nereligijska organizacija osnovana još daleke 1888. godine, i trenutno je jedna od najvećih organizacija u Nemačkoj u oblasti pružanja socijalnih usluga na kojima zapošljava preko 15.000 ljudi.