Promocija knjige ,,Orašački srez u listu Novo Vreme 1941 – 1944“ – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Promocija knjige ,,Orašački srez u listu Novo Vreme 1941 – 1944“

Promocija knjige ,,Orašački srez u listu Novo Vreme 1941 – 1944“

Orašački srez u listu „Novo vreme“ 1941-1944 govori o Aranđelovcu u II svetskom ratu, kako ga je predstavila kolaboracionistička štampa Nedićeve Srbije. U njoj ćemo pročitati o stanju u poljoprivredi, turizmu, važnijim ličnostima iz Orašačkog sreza , kao i borbama protiv pokreta otpora NOP-a, kao i Jugoslovenske vojske u Otadžbini, o sistemu organizacije vlasti okupatora, naravno kroz prizmu cenzure i nadzora kako okupatora tako i kolaboracionističke uprave.
„Jasenički srez u Drugom svetskom ratu“ sistematizuje postojeća znanja o aktivnostima vojnih formacija koje su delovale na ovom prostoru, privrednim, društvenim i političkim okolnostima i promenama u ratnim godinama. Predstavljeni su ratni zločini u vidu ubijanja civila, pljačke javne i privatne imovine, zločina u logorima, spaljivanja naselja i td. Prikazani su različiti uzroci i pojave koje su dovodile do tragičnih ishoda.
O knjigama će govoriti autori Ivan Rančić, istoričar, kustos Narodnog muzeja u Aranđelovcu i Boris Tomanić, istraživač saradnik instituta za savremenu istoriju, kao i Dr Dragomir Bondžić, viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju, Nebojša Stambolija, istraživač saradnik Instituta za savremenu istoriju i Marko Miletić, istraživač Instituta za savremenu istoriju.

Promocija će se održati u prostorijama Narodnog muzeja u Aranđelovcu u subotu 14. decembra od 18 časova.