Promocija knjige Ukusi Zlatibora – gastronomsko nasleđe – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Promocija knjige Ukusi Zlatibora – gastronomsko nasleđe

Promocija knjige Ukusi Zlatibora – gastronomsko nasleđe

U okviru proslave velikog jubileja – 150 godina od otvaranja prvog Čitališta u gradu, Narodna biblioteka „Sveti Sava“ u saradnji sa Narodnim muzejem u Aranđelovcu organizuje predstavljanje knjige „Ukusi Zlatibora: gastronomsko nasleđe“ Dejana Zagorca.
Publikacija je nastavak izdanja o gastronomskoj nematerijalnoj kulturnoj baštini Srbije. U dvojezičnoj monografiji predstavljeni su običaji i gastronomija ove planine i okoline, prilozi najboljih poznavalaca tradicije ovog kraja i recepti. Obiluje i autentičnim fotografijama koje ilustruju bogatstvo kulturnog nasleđa i pozivaju za unapređenje i očuvanje prirode za buduće generacije. Usledila je posle „Ukusa Stare planine“ (2017) i prve knjige u ovom serijalu gastonomskog nasleđa „Ukus Đerdapa“ Dejana Zagorca i Jelene Bujdić Krečković (2012) koja je dobila i nagradu za najbolju publikaciju u oblasti turizma Turistički cvet. Izdavač je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Zagorac je objavio i „Gastronomski vodič kroz gradove i opštine Srbije“ i „Gastronomska mapa Srbije“.
Pored autora, koji je istraživač Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka i koji se bavi odnosima ekologije, kulture i gastronomije kao delovima nematerijalne kulturne baštine, o knjizi govori i književnik Ljubivoje Ršumović koji je sa čitaocima podelio svoje ukuse zavičaja, Gordana Brun, ekolog i saradnik na knjizi i Jelena Đorđević, portparol Zavoda.

Predstavljanje knjige „Ukusi Zlatibora: gastronomsko nasleđe“ Dejana Zagorca je u četvrtak, 12. decembra 2019. godine u 17 časova u Čitaonici biblioteke.