Ružić: Inspekcija je važna u borbi protiv sive ekonomije – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Ružić: Inspekcija je važna u borbi protiv sive ekonomije

Ružić: Inspekcija je važna u borbi protiv sive ekonomije

U 2018. godini inspektori su otkrili 3.000 subjekata koji nisu imali registrovano poslovanje od ukupno više od 10.000 nadzora koje su obavili, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić. Poručio da je reforma inspekcijskog nadzora jedna od najvažnijih u borbi protiv sive ekonomije. 

Na svečanom delu 13. Godišnje skupštine NALED-a, predstavljajući rezultate u reformi, rekao da je prošle godine inspekcija u radu na crno zatekla 14.221 radnika od više od 320.000 zaposlenih u firmama u kojima je sprovela nadzor.

Branko Ružić

Branko Ružić

Od zatečenih radnika na crno, odmah je, kaže ministar, 12.839 radnika i registrovano.

Ružić je rekao da u Srbiji ima oko 4.000 inspektora na republičkom i lokalnom nivou, donsono jedna inspector na 3.062 stanovinika.

„To je četiri puta manje nego u Evropi“, navodi ministar i dodaje da da će uskoro biti predstavljen Plan zapošljavanja inspektora, te da su inspektori prvi u borbenim redovima za naše zdravlje, bezbednost i fer poslovanje.

Kaže i da očekuje da će do kraja godine sve inspekcije kojih je 43 biti deo modernog sistema komunikacije koji se zove e-Inspektor što će, ističe, stvoriti mnogo veće uštede.

Ružić je naglasio da je reforma inspekcijskog nadzora važna i za stvaranje boljeg, predvidivijeg poslovnog ambijenta za koji kaže da je ključan za razvoj privatnog sektora, otvaranje novih radnih mesta i veći budžet Srbije.

Samo, kaže, do pre šest ili sedma godina odnos inspektora i privrede bio je odnos podrozenja privrede bio šest ili sedma puta veći prem inspekciji nego danas.

Pomenuo je i ključnu promenu koja se odnosi na promenu odnosa inspektora prema privrednicima za koje navodi da više nisu bauk za privredu, već njen savetodavac.

„Više to nije donos straha, to je odnos koji je oličenje poverenja i dijaloga“, kaže Ružić i navodi da je privrednicima sada lakše jer znaju šta je predmet nadzora i šta sve inspektor može proveriti tom prilikom zahvaljujući uspostavljenim kontrolnim listama.

Poručio je da je reforma javne uprave koja obuhvata skoro pola miliona ljudi je ne samo jedan od kriterijuma za ulazak u EU, nego je obiman i kompleksan proces koji zahteva ne samo osmišljavnje zakona, nego i dijalog sa onima na koje se implementacija tih zakona odnosi.

Zahvalio je i članovima NALED-a na posvećenosti da dođe do reformi.

U okviru Strategije i Akcionog plana reforme javne uprave, kaže Ružić, građani i privreda su informisani o njihovim pravima, ali I o tome šta je borba protiv sive ekonomije, te navodi da je jedna od uspešnijih zajedničkih akcija bila je akcija „Uzmi račun i pobedi“.

IZVOR:TANJUG